Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž z protestu farmárov: Iná farma

.andrej Bán .reportáže

Bratislava zažíva čosi výnimočné, dotyk dvoch svetov, toho veľkomestského a toho zemitého, vidieckeho. Na brehu Dunaja „zakempovali“ protestujúci farmári aj s traktormi.

Reportáž z protestu farmárov: Iná farma ANDREJ BÁN Farmári na ceste do Bratislavy strávili jednu noc aj v okolí Detvy. Pohonné látky pre jeden traktor z Košíc do Bratislavy a späť sa vyšplhajú až na 500 eur

nie, už tých tvrdých chlapov (a ženy) nejde ignorovať. Spod mosta Apollo, kde majú základňu a kde aj v poľných podmienkach na Tyršovom nábreží na tráve alebo na asfalte spia, to majú na traktoroch do parlamentu, na Úrad vlády, na ministerstvo či do Prezidentského paláca doslova pár minút. „Ospravedlňujeme sa!“ opakuje často jeden z lídrov protestu, Patrik Magdoško zo Zemplína. Bratislavčania však farmárov podporujú a odkazujú im, že prípadné dopravné komplikácie radi strpia. Čo naopak nestrpia, je pokračovanie arogancie moci, tentoraz v témach neprehľadných nájmov pôdy a agrodotácií.

Na Slovensku pritom platí modifikácia známeho príslovia. Ak nejde novinár k farmárovi na východ, príde farmár k novinárovi do hlavného mesta. Chlapi (a ženy) v slamených klobúkoch a oranžových vestách, s transparentmi v rukách, sú jednoducho neprehliadnuteľní. Chodia za nimi nielen médiá. Občianski aktivisti im ochotne nosia raňajky a na večere im vyprážajú rezne, zavítali medzi nich dokonca aj školáci zvedaví na farmársku techniku a drsný chlebíček. 

Okrem toho verejná zbierka na portáli Ľudia ľuďom vyniesla v čase písania tohto článku viac než 8 200 eur od päťsto darcov – a naďalej pokračuje. Vďační farmári ďakujú s tým, že peniaze použijú najmä na úhradu nemalých nákladov, ktoré musia vynaložiť. Na ilustráciu: pohonné látky pre jeden traktor na cestu z Košíc a späť stoja najmenej päťsto eur.

traktory u prezidenta

Verejnosť, médiá aj politici vďaka tejto osobnej skúsenosti lepšie chápu, o čo farmárom ide. Rezonujú pojmy ako Košická výzva či Iniciatíva farmárov. Naďalej to však  akosi nechápe ministerka Gabriela Matečná. Tá šíri svoj skreslený obraz, podľa ktorého protest podporuje iba „malé promile“ zo 40-tisíc poľnohospodárov na Slovensku. Sedemdesiat traktorov v Bratislave je málo? Treba sa jej opýtať, či sa jej máli aj 280 individuálnych signatárov protestnej Košickej výzvy, štyridsať organizácií, ktoré zastupujú dvetisíc poľnohospodárov a výzvu takisto podpísali, 550 traktorov v uliciach mnohých miest na predchádzajúcich protestoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite