Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Uhrík a plná špajza

.andrej Bán .reportáže .reportáž

Kým všetci hovoria o tom, ako poraziť Kotlebu v Banskej Bystrici, v Nitre sa môže stať županom jeho podpredseda Milan Uhrík. Zdá sa, že túto hrozbu aktéri súboja, politickí lídri aj médiá zatiaľ podceňujú.

Uhrík a plná špajza ANDREJ BÁN Milan Belica je županom štvrté obdobie, dnes ho podporuje celá vládna koalícia.

ak idete z Nových Zámkov autom do Nitry, prechádzate cez Komjatice. Dedinu „preslávili“ jahnátkovci. Na osvieženie pamäti, ide o systém zamestnávania príbuzných a blízkych, ktorý takmer do dokonalosti doviedol exminister za Smer. Lepšie to už dokázal iba Kotleba v Bys­trici. 

Takže, prechádzate dlhé kilometre v rannej kolóne čisto slovenskými Komjaticami, keď si vtom všimnete bilbord. Má zelený nádych. Známa tvár „týždňovkára“ (ďalší významný rodák, Milan Uhrík, dochádza do práce do Bystrice, kde je riaditeľom župného úradu) sa neusmieva, to od neho čakať naozaj nemožno. Pod-vodca nám oznamuje dve kľúčové posolstvá svojej kampane. Odvahou proti systému, to najmä. A potom, iba on vraj ako župan vybuduje novú cestu z Nitry do Komárna. Čítate dobre: župan za ĽSNS chce kvalitne prepojiť slovenský sever s maďarským juhom kraja. Až na to, že pri tejto ceste prvej triedy nemá župa nijaké kompetencie, je to vec vlády a tá ju už pripravuje.

Nie, nesmejte sa. Na pohľad „slušák“ Uhrík je presne ten, čo svojho času v televíznej diskusii na otázku, ktorá sa týkala transportu židovských dievčat z Popradu, povedal, aby sa ho na to nepýtali, že on vtedy nežil. Nikto dnes pritom nevie, aké sú v Nitre šance jednotlivých kandidátov, pretože nijaké výskumy verejnej mienky v tejto župe prosto nie sú zverejnené. Uhríka tu mnohí podceňujú, hovoria o jeho dvoch-troch percentách. Nie, paniku nikto vyvolávať nechce, ale v jednokolových župných voľbách v Nitre reálne hrozí, že pri rozdrobenosti demokratických kandidátov bude stačiť extrémistovi povedzme pätnásť percent. O spájaní, podobne ako v Banskej Bystrici, pritom nikto z demokratických kandidátov zatiaľ vážne nehovorí.

„Intuitívne mám pocit, že Uhrík môže byť v Nitrianskej župe relevantným kandidátom a môže naozaj dokázať osloviť významnú časť voličov. V prospech mu môže nahrávať fakt, že súčasný župan je už v kresle dlho, nepredstavuje pre voličov zmenu a  práve to môže byť mobilizačnou témou pre Uhríka,“ vysvetľuje Martin Slosiarik z agentúry Focus s tým, že situácia v Nitrianskej župe môže do istej miery pripomínať situáciu spred štyroch rokov v Banskobystrickej župe – vtedy vyhral podceňovaný Kot­leba.

prečo Nitra

Nitra bola v 90. rokoch jedným z epicentier „náckov“ na Slovensku. Približne pred desiatimi rokmi práve cez Nitru pochodovalo za asistencie špeciálnych policajných síl tvrdé jadro extrémistov. Také „podhubie“ sa len tak nestratí. A nejde iba o ďalšieho tunajšieho uhladeného obdivovateľa Tisa Róberta Šveca a jeho Slovenské hnutie obrody (SHO), ĽSNS tu v parlamentných voľbách uhrala takmer desať percent.

Prípad klubu Mariatchi asi netreba osobitne predstavovať. Stručne: na Silvestra 2013 holohlaví útočníci v čiernych tričkách z neďalekého súkromného klubu Walhala surovo napadli majiteľa Mariatchi Radovana Richtárika. Napriek tomu, že incident zaznamenali kamery, dodnes nie je uzavretý. Richtárik podal tri žaloby, naďalej sa vedú dve vyšetrovania proti piatim obvineným. Ide pritom o najzávažnejší prípad útoku extrémistov v Nitre.

„V 90. rokoch som bol pankáč, mám s náckami celoživotné skúsenosti. Vylepoval som plagáty a tak, párkrát som aj schytal bitku. V Nitre sa vtedy rodila skinheadská subkultúra. Nosili uniformy, bežne im z ruksakov trčali bejzbalové pálky,“ opisuje Radovan Richtárik. Paradoxne, klub Mariatchi bol kedysi, predtým ako sa stal v roku 2012 jeho majiteľom, medzi skínmi obľúbený. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite