Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prípad Moldava: Razia a „mentalita romica“

.andrej Bán .reportáže

Pred piatimi rokmi zažila Moldava nad Bodvou dramatické, dodnes neobjasnené udalosti. Najprv konflikt osadníkov s policajnou hliadkou, potom veľkú policajnú raziu, po ktorej ostali zranení a trestné oznámenia. Je to pre Kaliňáka ďalší prípad Malinová?

Prípad Moldava: Razia a „mentalita romica“ ANDREJ BÁN

najskôr kontext toho, čo sa asi stalo, potom pôdorys. Moldava je „najžiarivejší“ príklad toho, o čom napokon teraz hovoril vo výročnej správe v parlamente aj prezident Andrej Kiska: štát (najmä jeho represívne zložky) s rómskymi komunitami vedie dlhoročný neľútostný boj namiesto toho, aby týchto ľudí začleňoval do spoločnosti. Inými slovami, raz za čas ich vraj treba poriadne zmlátiť, aby si to zapamätali, a bude, aspoň nakrátko, pokoj. Duchovným otcom tohto postoja nie je nikto iný ako bývalý Ficov koaličný partner Ján Slota so svojím „krátkym dvorom a dlhým bičom“.

policajt a dávky pre jeho psa

Keď sme pred piatimi rokmi priniesli pod názvom Ľudia a podľudia o tomto prípade väčšiu reportáž, vyvolalo to ostré reakcie policajtov. Presne tých policajtov, ktorých do Moldavy prišli osobne premiér Fico a minister vnútra Kaliňák potľapkať po ramene a povedať im, že to robia dobre. Presne tých, z ktorých jeden mal na fejsbúkovom profile z 25. apríla 2010 – teda dávno pred raziou – takýto post: „Vydal som sa na úrad, aby som získal sociálne dávky pre svojho psa. Pani pri okienku mi povedala, že to nejde, že psy dávky nedostávajú. Vysvetlil som jej, že môj pes je čierny, nezamestnaný, lenivý, nevie po slovensky, a má plno potomkov po celej dedine. Neplatí dane, na záchod chodí do parku, obťažuje cudzích ľudí, žobre, kradne jedlo a ani netuší, kto je jeho otec... výsledok: v pondelok si mám prísť po peniaze :D“

Ani vám to nepripadá vtipné a už tobôž nie prípustné pre príslušníka Policajného zboru? Asi vám ešte politici zo Smeru nevysvetlili, že Rómom a prirori nemožno veriť, že klamú a podvádzajú – na rozdiel od policajtov. A asi neviete, čo je to „mentalita romica“. Presne tento záhadný výraz je uvedený v znaleckom posudku psychológa k osobe jedného z osadníkov. Zacitujme: „Z aspektu transkulturálneho prístupu ,mentalita romica´ s prejavmi dislektickosti, nonkonformity ju môžeme kvalifikovať sémanticky i etiologicky ako rómsku  milieupatiu či etnopatiu v rámci rómskej etnoplastickej stigmatizácie“. 

„To tu niekto vážne tvrdí, že sa to vyrieši tým, že večer do osady v Moldave nad Bodvou, kde žije tisíc ľudí, vrazí 63 kukláčov a iných policajtov a všetko to tam počas troch hodín rozkopú, zmlátia a porozbíjajú?“

Nie, naozaj netreba túto pseudoodbornú zlátaninu, za ktorú by sa nehanbil ani Himmlerov vyšší úradník, obšírne komentovať. Stačí uviesť stanovisko právneho zástupcu osadníkov Stanislava Jakubčíka, že vysoko zavádzajúce tvrdenie znalca-psychológa používa pojem, ktorý nie je podložený nijakou odbornou literatúrou a v nijakom prípade ním nemožno paušalizovane (Rómov) stigmatizovať.

pôdorys razie

V sobotu 15. júna 2013 sa v osade na Budulovskej ulici v Moldave uskutočnilo v spolupráci so združením ETP kultúrne podujatie na záver niekoľkomesačného projektu Čistota okolo nás. Pozvali aj Lýdiu Šuchovú zo združenia Equity (pozri rozhovor) s manželom Vladimírom, vysokým úradníkom EÚ v Bruseli. Obaja poznajú osadníkov roky, pracujú s nimi, pomáhajú im aj so súborom Divadlo z chatrče. „Bola to fajn atmosféra, podvečer sme potom s manželom šli do penziónu. Ráno som si našla množstvo zmeškaných hovorov od komunitnej pracovníčky. Vraj sa tam zomleli nejaké udalosti, prišli miestni policajti. Bola veľmi rozrušená z toho, že odviedli na policajnú stanicu jedného z chlapcov, ktorého poznáme roky ako slušného, dobrého. Okrem neho odviedli jedného psychicky chorého,“ opisuje udalosti Šuchová.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite