Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž: V skautskom tábore Bielych delfínov

.michal Magušin .reportáže .spoločnosť

Otestovať skautskú výnimočnosť, ktorá menila celé generácie, treba osobne. Ako vlastne v roku 2016 vyzerá vrcholná skautská akcia roka – tábor v divočine?

Reportáž: V skautskom tábore Bielych delfínov Robert Barca Tábor Bielych delfínov pri obci Bolešov. Obrad s vlajkou sa v skautskom tábore berie vždy vážne.

na krivolakej poľnej ceste sa najskôr treba vyhnúť nesmrteľnej Prage V3S, neoddeliteľnej súčasti slovenského vidieka, a potom aj kombajnu, ktorý sa vracia z lúk a polí pod Tlstou horou do obce Bolešov pri Dubnici nad Váhom. Na jednej z pokosených strání sa odrazu vynára niekoľko indiánskych típí, stanov a stožiarov so slovenskou vlajkou.

miesto činu

Skautský tábor 11. zboru Biele delfíny vyzerá prázdno. Väčšina členov zboru z bratislavskej Dúbravky je totiž niekde na ceste z kúpania v neďalekej priehrade. Iní sa potulujú po tábore, zbierajú mätu, alebo hľadajú dámu s tetovaním kotvy za uchom, ktorá im má poskytnúť tajné informácie pre úspech v táborovej hre. Jedna podozrivá osoba už so záhadným úsmevom sedí v obklopení hordy vĺčat a včielok, ako volajú najmladších skautíkov.

Najviac to však žije v prirodzenom srdci tábora, v kuchyni. Kryje ju celtová strecha, pod ktorou sú police s ingredienciami a kuchynským náčiním. Na zemi sa vŕši hora čerstvo vyprázdnených konzerv s kukuricou. V kotle vojenskej poľnej kuchyne buble dnešné menu: chilli con carne. „Voláme ju Berta a sami sme si ju kúpili,“ prezrádza o obstarožnej sústave plechov a kotlov Lucia Demková, vedúca tábora, ktorá nás víta so šatkou v národných farbách na krku a s bronzovým „náterom“ pokožky. Je posledný deň tábora, večerným táborákom sa akcia po vyše dvoch týždňoch končí. Navyše sa čochvíľa bude jesť a na čerstvom vzduchu chutí vždy najlepšie.

Skautské tábory zvyknú mať jednu hlavnú tému, okolo ktorej sa točia ďalšie aktivity. Biele delfíny sa venujú „vode“, čo prezrádza vodný filter, drevená konštrukcia v tvare pyramídy so sieťkami, na ktorých sú horniny rôznej veľkosti, zachytávajúce prípadné nečistoty v životodarnej tekutine. Jednotlivé stany (s výnimkou típí, kde bývajú najstarší roveri) sú sa tu nazývajú kajuty. A jeden z vodcov si vykračuje v námorníckom oblečení.

„Budíček je ráno o siedmej, potom nasleduje rozcvička,“ hovorí Lucia, ako kráčame táboriskom.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite