Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svetlá a tiene skautingu

.michal Magušin .časopis .spoločnosť

Je súčasné skautské hnutie stále spojené so vznešenými myšlienkami jeho zakladateľov, vďaka ktorým vyrástli tisíce čestných, odolných a inšpiratívnych osobností? Alebo sa len bezducho prispôsobuje ideálom doby?

Svetlá a tiene skautingu Robert Barca Disciplína, spolupatričnosť a zmysel pre komunitu. V kombinácii so životom v divočine poskytuje skautský tábor ideálny program pre deti. Skauting ako taký je však oveľa viac než len prázdninovou zábavkou.

tušíte, čo spája Neila Armstronga, prvého muža na Mesiaci, s hercom Harrisonom Fordom, miliardárom Billom Gatesom, prezidentom Johnom F. Kennedym či s bojovníkom za práva černochov Martinom Lutherom Kingom? Všetky tieto osobnosti boli istý čas súčasťou skautského hnutia. Tento fakt ukazuje na dve skutočnosti: Že skauting uchvátil široké spektrum spoločnosti a že mnohí skautskí odchovanci prenikli medzi elity tejto planéty. Všetko sa začalo veľkolepým príbehom Roberta Baden-Powella na prelome 19. a 20. storočia.

z dobrodruha líder

Prudko sa vzmáhajúci viktoriánsky Londýn, rok 1857. V tomto dejinnom nastavení sa v zámožnej rodine narodil Robert Baden-Powell. Túžbu po dobrodružstve a lásku k prírode v ňom prebudil starý otec, ktorý ho brával na prechádzky po londýnskych parkoch a rozprával mu vzrušujúce námornícke príbehy. Bolo to Anglicko dobrodruhov a pánov sveta, ale aj svet obrovských sociálnych nerovností. Baden-Powell sa neskôr, podobne ako slávny Charles Dickens, túlal aj po chudobných londýnskych štvrtiach. V mladom mužovi sa prebúdzal súcit a odhodlanie pomôcť mladíkom, ktorí trávili život v špine, bezcieľnosti a nešťastí.

„Skauting mal slúžiť na rozvoj všetkých rozmerov človeka – fyzického, intelektuálneho, emocionálneho, sociálneho, charakterového a spirituálneho.“

Po skončení štúdií ho to ťahalo do cudzích krajín. Mladý Robert sa dostal do armády a v Indii sa preslávil ako skvelý prieskumník na nepriateľskom území. Vo vojne Britov proti Búrom v Afrike sa vďaka Baden-Powellovej šikovnosti podarilo ubrániť mesto Mafeking proti veľkej presile. Práve tu hrali dôležitú úlohu malé skupinky chlapcov, ktorí pomáhali zásobovať vojsko či prinášať dôležité informácie z prieskumov (scout = prieskumník, pozn. autora).

Keď sa Baden-Powell vrátil do Londýna, zistil, že mladí ľudia nadšene čítajú jeho vojenskú príručku pre prieskumníkov. Mladých fascinovala spätosť prieskumníkov s prírodou, čítanie stôp, príprava jedla na otvorenom ohni, dobrodružstvo. Autor príručky však nebol celkom nadšený tým, že civilisti sa inšpirujú knihou primárne určenou do vojnových oblastí. Rozhodol sa, že príručku prepracuje, ale ešte predtým usporiadal pamätný chlapčenský tábor na ostrove Brownsea.

Práve 15. júl až 9. august 1907 predstavuje zlomové dni skautského hnutia, ako tvrdí Tim Jeal v knihe o Baden-Powellovi. Tábor mal obrovský úspech, ktorý viedol k napísaniu knihy Scouting for Boys, kde Baden-Powell predstavil svoj ideál chlapca ako čestného rytiera, definoval skautský zákon, sľub a heslo, navrhol organizačnú štruktúru hnutia.

V tábore sú rôzne typy detí, svoje miesto si tu nájdu samotári, intelektuáli aj veľmi živé deti.Robert BarcaV tábore sú rôzne typy detí, svoje miesto si tu nájdu samotári, intelektuáli aj veľmi živé deti.

Bol to výbuch, ktorý zasiahol celý svet. Nasledovala medzinárodná vlna rozmachu skautingu. V Československu sa jeho ikonou stal inovatívny stredoškolský profesor telocviku Antonín Benjamín Svojsík, ktorý sa už v roku 1911 vybral do Anglicka, aby spoznal skautský tábor a potom preložil aj Baden-Powellovu knihu.

Baden-Powellov ideový základ sa opieral aj o myšlienky druhého „otca“ skautingu, amerického spisovateľa, prírodopisca, maliara, cestovateľa a dobrodruha Ernesta Thompsona Setona.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite