Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajinský seržant Bohdan: Ak chceme Rusov poraziť, musíme na nich vystrieľať viac munície ako oni na nás

.michal Oláh .reportáže

54-ročný Bohdan je jedným z tisícov ukrajinských dobrovoľníkov, ktorí bojujú už dva roky na východnom fronte v Zakarpatskom batalióne. Z bojiska nám dnes poslal fotografie a odkaz.

Ukrajinský seržant Bohdan: Ak chceme Rusov poraziť, musíme na nich vystrieľať viac munície ako oni na nás

nasadený v nulovej línii v priamom kontakte s nepriateľom bojuje ako mínometník. Najstrašnejšiu skúsenosť nedokáže popísať bez zovretého hrdla so slzami v očiach. Po oslobodení jednej dediny našiel v kočíku rozstrieľané bábätko. Vraj ruským vojakom vadil jeho neutíchajúci plač.

Najviac si sťažuje na pomer munície na bojisku, ktorej je podľa Bohdanových slov desať ku jednej. Na desať ruských striel dokážu Ukrajinci odpovedať jednou. Viac munície nemajú. Rusko má podľa jeho slov toľko zbraní, ako celé NATO. “No my dostávame zo Západu len zlomok toho, čo potrebujeme na rýchle víťazstvo. Už rok prosíme o lietadlá F16, s nimi by sme pobili Rusov oveľa rýchlejšie. Západ hovorí, že nám dá zbrane v rokoch 2024, 2025, akoby chcel dlhú vojnu. Pritom je to také jednoduché. Ak chceme Rusov poraziť, musíme na nich vystrieľať viac munície ako oni na nás. Západ sa možno bojí, že dodávkami zbraní vyprovokuje Rusko k vojne v Európe, ale to sa veľmi mýli. Rusko zaútočí na Západ, kedy bude chcieť, bez ohľadu na to, čo Západ urobí,“ vysvetluje starší seržant.

Za pomalými dodávkami zbraní vidí vplyv ruského kapitálu, ktorý korumpuje vplyvných ľudí na Západe. Nedostatok zbraní spôsobuje podľa jeho slov zamrznutie konfliktu v patovej situácii. 

Momentálne je Bohdan nasadený do bojových úloh v ukrajinskom meste Yampil v regióne Sumy. Odtiaľ smeruje do nulovej línie v zákopoch. Podarilo sa nám doručiť mu časopis .týždeň venovaný pomoci Ukrajine cez slovenských humanitárnych pracovníkov. Poslal nám dnes do redakcie tieto fotografie s odkazom, že ďakuje všetkým slovákom, ktorí nepodľahli ruskej propagande a naďalej podporujú Ukrajinu. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite