Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž: Zakarpatskí gazdovia

.michal Oláh .reportáže .reportáž

Už v prvý deň celoúzemného útoku Ruskej federácie na Ukrajinu v roku 2022 zvolal známy mukačevský developer Robert Ivančo skupinu vplyvných zakarpatských podnikateľov ochotných financovať z vlastných zdrojov pomoc najskôr desaťtisícom utečencov z východnej Ukrajiny a neskôr vojakom Zakarpatského bataliónu. Hovoria si „Zakarpatskí gazdovia“. Prinášame vám z Ukrajiny reportáž o ich práci.

Reportáž: Zakarpatskí gazdovia BORIS NÉMETH Mukačevský developer a právnik Robert Ivančo, zakladateľ skupiny Zakarpatskí gazdovia, ktorú dnes tvoria desiatky podnikateľov. Počas vojny pomohli vysídlencom a vojakom v hodnote niekokých miliónov eur.

počas dvoch rokov vojny darovali vojakom vyše stovky jazdených SUV zakúpených z Poľska na rozvoz potravín a prepravu zranených, desiatky kusov českej optiky na zbrane, niekoľko dronov a cez päťsto ton potravín. Prvé mesiace vojny rozdali utečencom len v Mukačeve až tisícpäťsto kompletných obedov denne. Bez akejkoľvek podpory štátu. Na otázku, koľko peňazí už doposiaľ minuli zo zisku svojich firiem na humanitárnu a vojenskú pomoc, nechceli odpovedať ani na tretíkrát. 

Až pri rozlúčke priznali sumu cez milión eur len za nákup potravín a vojenského materiálu, keď nerátajú vlastné produkty a služby, ktoré majú podľa ich slov hodnotu prinajmenšom ďalšieho milióna. „Nechceme to počítať, naša krajina krváca a každý má pomáhať, ako vie, pokiaľ nezvíťazíme,“ hovorí päťdesiatštyriročný zakladateľ humanitárnej podnikateľskej skupiny. Pomoc solventnejších Ukrajincov vnútorným vysídlencom a vojakom vnímajú ako svoju vlasteneckú povinnosť. 

niekedy ide o život

K prvej desiatke zakarpatských podnikateľov sa po niekoľkých dňoch od vypuknutia celoúzemnej vojny pridalo ďalších štyridsať z Kyjeva, Charkova, Českej republiky, Slovenska a dokonca až z Dubaja. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite