Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Afganistan dnes

.martin Bandžák .reportáže .reportáž

Vojna sa skončila. Spojené štáty sú preč už 2 roky. Taliban napriek sľubom posiela krajinu späť do minulosti.

Afganistan dnes MARTIN BANDŽÁK Odhaduje sa, že v Afganistane žije 2,5 milióna vdov. Jedným z ich spôsobov obživy je žobranie na cestách.

odchádzame z Kábulu skoro ráno. Premávka v tomto vyše 8-miliónovom hlavnom meste Afganistanu je hektická, a teda skúšame opustiť mesto skôr, ako začne každodenný chaos v uliciach. Čaká nás 16-hodinová cesta po diaľnici, ktorá spája sever, juh, východ a západ krajiny, tzv. Ring road. Diaľnicu prvýkrát postavil v 50. a 60. rokoch Sovietsky zväz a v roku 2003, keď bol úsek Kábul – Kandahár opravený a znovu otvorený Spojenými štátmi, predstavovala slovami vtedajšieho amerického veľvyslanca „cestu do budúcnosti Afganistanu“. 

Stála stovky miliónov dolárov a o dvadsať rokov neskôr je jej rozbitá vozovka svedectvom udalostí a nekontrolovaného násilia, ktoré namiesto toho nasledovali. Severná časť cesty, tzv. Salang road, spája 8 provincií a vedie do mesta Mazaar Sharif. O asfalte po pár kilometroch od Kábulu môžeme len snívať a úplne sa stráca za odbočkou, ktorá vedie do údolia Pandžšír, legendárnej bašty odporu pod vedením zosnulého veliteľa Ahmada Shah Massouda, ktoré sovietska armáda a ani prvá vláda Talibanu nikdy nedokázali skrotiť. Pandžšír opäť vydržal najdlhšie aj v lete 2021, keď padli v rýchlom slede všetky ostatné provincie, ale bojovníci Talibanu napokon prelomili jeho mýtus o nepreniknuteľnosti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite