Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Umelec Rudolf Sikora poukáže na Deň Zeme vlastným spôsobom. Odhalí svoje dielo vo virtuálnej realite

.sponzorované .promotion

Jeden z najmodernejších a v zahraničí čoraz častejších spôsobov zobrazovania umeleckej tvorby je rozšírená realita. V Pálffyho paláci Galérie mesta Bratislavy si môžu návštevníci od 22. apríla pozrieť dielo umelca Rudolfa Sikoru, ktoré upozorňuje na potrebu zaoberať sa ekológiou a životným prostredím a prepája umenie s technológiami. Naliehavosť tohto problému autor zdôrazňuje príznačným spôsobom v podobe výkričníka. Projekt vznikol v spolupráci s umeleckou zbierkou ART FOND.

Umelec Rudolf Sikora poukáže na Deň Zeme vlastným spôsobom. Odhalí svoje dielo vo virtuálnej realite

„Rozšírená realita ponúka interaktívny zážitok, ktorý prepája reálny svet s digitálnym - resp. s počítačovo generovaným obsahom. V tomto prípade zobrazuje realitu doplnenú o digitálnu verziu rotujúceho 3D objektu výkričníka. Bodku tvorí fotografia zemegule (jedna z prvých, realizovaných z vesmíru) a vrchnú časť znaku tvorí fragment kozmického priestoru. Dielo je doplnené výrokom držiteľa Nobelovej ceny Jacqua L. Monoda.Vznik diela Výkričník v rozšírenej realite sme iniciovali v rámci Art Fondu v spolupráci s pánom Sikorom aj preto, aby sa výzva na zodpovednosť za stav planéty a životného prostredia dostala aj medzi mladšie generácie." hovorí Kristína Zaťko Jarošová, riaditeľka ART FOND, umeleckej zbierky 365.bank.

Rudolf Sikora sa ako jeden z prvých umelcov v Európe systematicky zaoberal témou globálno-civilizačného a ekologického ohrozenia sveta už od začiatku sedemdesiatych rokov 20. storočia. Ako hovorí sám autor: „Na jeseň 1969 som sa dostal k materiálom Rímskeho klubu, ktorý vznikol 7. 4. 1968 v Ríme. Rôzni odborníci v ňom poukazovali na globálny problém klimatických zmien na našej planéte. Potreboval som exaktnejšie posilniť môj záujem o životné prostredie, o jeho vývoj. Začal som si konkrétnejšie uvedomovať stav životného prostredia okolo mňa, okolo nás, na celom svete. Spojil som sa s ochranármi, ekológmi – chcel som viac porozumieť človeku. A dopĺňam: My ľudia sme tu - na našej Zemi – odkázaní na seba: človek na človeka! Ak budeme proti sebe, budúcnosť nezvládneme, planéta Zem ostane – ale bez nás... Tá planéta, z ktorej som urobil bodku výkričníka, ktorý varuje a posiela posolstvo do vesmíru!"

Sikora pôvodne plánoval realizovať ideu Výkričníka v podobe päťmetrového objektu ako civilizačnú výstrahu pre Bienále mladých v Paríži 1975, no rekonštrukciu päťmetrového objektu realizoval až o viac ako 40 rokov neskôr - v roku 2018. Tento rok vzniklo dielo v rozšírenej realite, čo ulahčí jeho prezentáciu pre širokú verejnosť. 

"Rozšírená realita je u nás stále raritou, no v budúcnosti dokáže priniesť zásadné zmeny v tvorbe aj v prezentácii vizuálneho umenia. Dielo Výkričník majú ľudia príležitosť  preskúmať vo svojom smartfóne, či už v monumentálnej veľkosti v Pálffyho paláci do 14.05., alebo v zmenšenej podobe aj v pohodlí domova. Horizontálne položenú QR kód si stačí naskenovať a použiť filter v aplikácii Instagram. Následne dielo ožije priamo pred vašimi očami," hovorí Zaťko Jarošová.

Ochrana planéty a životného prostredia je veľmi vážnou a častou témou umeleckého vyjadrenia. Aj ART FOND si všíma túto tematiku v umení, keďže je jedným z hlavných smerov filozofie 365.bank. Cieľom banky je apelovať na význam ekológie, a to nielen v bankových službách, ale aj v širšom kontexte.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite