Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fandime slušnosti na štadiónoch – vyzýva Slovnaft

.sponzorované .promotion .promotion

Futbal je stále celosvetovým športom číslo jedna a teší sa popularite u stoviek miliónov fanúšikov na celom svete. I tento nádherný šport však čelí svojim problémom a výzvam, medzi ktoré patrí aj agresivita na futbalových štadiónoch.

Fandime slušnosti na štadiónoch – vyzýva Slovnaft JANA BIROŠOVÁ/SITA 8. máj 2022 Bratislava: Radosť fanúšikov a hráčov FC Spartak Trnava po výhre nad ŠK Slovan Bratislava vo finálovom zápase Slovnaft Cup 2021/2022.

vidieť futbalový zápas priamo na štadióne je častokrát zážitok, ktorý sa zapíše do sŕdc divákov. Bez futbalových fanúšikov by futbal nefungoval. „Neopakovateľná živá atmosféra, radosť z hry, férové súperenie – práve to patrí k futbalu, ktorý máme radi,“ uviedol Anton Molnár, riaditeľ komunikácie spoločnosti Slovnaft. 

Titulárny partner slovenského ligového pohára – Slovnaft Cup-u – chce podľa Molnára v kampani upozorniť na to, že výtržnosti a agresivita kazia zážitok z hry a zbytočne poškodzujú meno tohto populárneho kolektívneho športu. „Preto pozývame fanúšikov, kluby i hráčov, aby sa k nám pridali a aby sme spolu podporili slušné a ohľaduplné fandenie. Aby sa futbalové štadióny stali miestom, kde s radosťou príde fandiť celá rodina,“ doplnil.

pár nespratníkov kazí dojem

To, čo ľudia vidia v médiách v súvislosti s najexponovanejšími zápasmi, je často negatívne a kazí celkový obraz o futbale. Podľa psychologičky Renáty Kočišovej je správanie časti futbalových „ultras“ výsledkom davového procesu, keď dve skupiny extrémnych fanúšikov spolu bojujú a podliehajú davovej psychóze, ktorá miestami pôsobí odstrašujúco. Ľudia majú podľa Kočišovej tendenciu strácať zábrany a robia i veci, ktoré by si v bežnom živote nedovolili vykonať. Hoci zápasov, počas ktorých dôjde k negatívnemu alebo až násilnému správaniu fanúšikov, je minimum, nemožno zabúdať na to, že agresivita má množstvo prejavov – počnúc hrubým jazykom a verbálnou agresivitou.

Násilie je element, ktorý odmietajú i hráči slovenských futbalových klubov, napríklad pred jarným finále Slovnaft Cup-u sa kapitáni oboch finalistov jasne ohradili voči násiliu a zároveň vyzvali návštevníkov, aby ostali počas zápasu v pokoji. Podľa Molnára nám však chýba väčšia celospoločenská diskusia o násilí na štadiónoch. Kampaň Fandime slušnosti, nie násiliu má ambíciu získať podporu celej komerčnej sféry, ktorá v športe pôsobí. Cieľom tejto iniciatívy je, aby mali ľudia radosť z predvedenej hry na ihrisku, a akékoľvek konanie fanúšikov, ktoré zážitok z hry narúša, sa stalo spoločensky neakceptovateľným.

kultivácia spoločnosti

Podľa Molnára je cieľom iniciatívy správanie na štadiónoch nielen kultivovať, ale aj docieliť, aby bolo počuť väčšinovú slušnú masu fanúšikov. Psychologička tiež pripomína množstvo pozitív športového fandenia – od inšpirácie športovými vzormi až po príležitosť uvoľniť nahromadenú energiu či prežiť spoločný zážitok. Podľa dlhoročného reprezentanta a funkcionára, dnes športového manažéra Dušana Tittela je potrebné edukovať kluby, fanúšikov, hráčov, manažment, aby sme spoločne išli tou cestou, ktorou chceme – aby bol futbal populárny, obľúbený, aby sa jasne postavil za správne postoje a témy. Zároveň je podľa Tittela potrebné povedať tým, ktorí násilie na štadiónoch vytvárajú, že ich si na štadiónoch neprajeme, pretože svojím správaním a činmi ohrozujú a škodia futbalovej komunite.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite