Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Siete do okien a ďalší bojovníci proti hmyzu

.sponzorované .promotion

Nie je nič otravnejšie, než keď si chcete urobiť chvíľku s dobrou knihou alebo si zdriemnuť, a ozve sa ten protivný piskľavý zvuk komára. A vy len čakáte, až si konečne sadne a bodne. Alebo tak trochu desivý bzukot osy či sršňa. Kto čítal Stopárovho sprievodcu po galaxii, má iste pripravený uterák. Iní vyrazia do boja so stočenými novinami alebo plácačkou. Sú ale aj ďalšie spôsoby, ako sa brániť nepríjemnému hmyzu.

Siete do okien a ďalší bojovníci proti hmyzu shutterstock.com

siete proti hmyzu:

  • Jedným z najúčinnejších nástrojov v boji proti otravnému hmyzu sú siete do okien. Ich výhody sú jasné:
  • Mechanicky zabraňujú tým potvorkám vo vstupe do bytu. Nemusíte ich nijak loviť.
  • Sú ekologické. Žiadna chémia, ani zbytočné úmrtia inak užitočného hmyzu.
  • Hodia sa na každé okno. Vyrábajú sa totiž na mieru.
  • Veľmi ľahkú montáž siete proti hmyzu iste zvládnete sami. Niektoré typy sietí sa len nasadia na okno a zaistia háčikmi.
  • Vydržia pracovať aj niekoľko rokov. Investícia sa Vám skoro vráti.
  • Sú 100% bezpečné ako pre deti, tak pre domáce zvieratá.

ako fungujú siete proti hmyzu?

Siete proti hmyzu na okná fungujú na jednoduchom princípe. Sieťovinou, z ktorej sú vyrobené, neprejde nič, čo je väčšie než pár desetín milimetru. Všetok hmyz, aj keby si našiel cestu k Vášmu oknu, zostane proste vonku.

Jediné, čo skrz sieť môže prejsť, to je čerstvý vzduch zvonku a slnečné svetlo. Siete nebránia ani vo výhľade von. Čo naopak zostane vonku, to je aj ten najmenší chrobáčik a muška. A samozrejme sa to netýka len lietajúceho, ale aj lezúceho hmyzu.

Typy sietí proti hmyzu

existujú 3 základné typy sietí proti hmyzu:

  • Siete do okien nasadzovacie. Siete, ktoré len nasadíte na rám okna. Nájdu uplatnenie v každom byte, dome či kancelárii. Nevyžadujú žiadnu montáž, takže rám okna nijak nepoškodíte. Sieť len zavesíte pomocou háčikov za rám okna a potom už si len užívate kľudné leto bez otravného hmyzu.
  • Siete do okien rolovacie. Pre tento typ sietí sa rozhodnete predovšetkým tam, kde požadujete častú voľnosť a priechodnosť. Napríklad pokiaľ máte zvonku pred oknom pevný sušiak prádla. Rolovaciu sieť proti hmyzu len zvinieme do kazety podobne ako je tomu trebárs u látkových roliet, zavesíte prádlo na sušiak pred oknom, a sieť zase stiahnete. Veľmi pohodlné, praktické a vďaka presnej výrobe na mieru aj vysoko účinné proti otravnému hmyzu.
  • Siete do dverí ocenia najmä majitelia domov. Tí totiž na rozdiel od panelákových bytov, otvárajú dvere rovno do priestorov bytu. To však neznamená, že by trebárs panelákový balkón nemohol byť vybaveý sieťov proti hmyzu, privŕtanou k balkonovým dverám. Sieť je ku dverám priskrutkovaná na otočných pántoch. Môžete tak dvere pootvoriť, pričom sieť stále hmyzu bráni v prieniku, pokiaľ ju taktiež neotvoríte. Po priechode odporúčame sieť hneď zavrieť.

moskytiéry

Ide opäť o sieť s jemnými okami. Táto sa však používá vo vnútri bytu. Napríklad cez postieľku so spiacim miminkom. Alebo v prípade, že idete do prírody, odporúčame moskytiéru prehodiť cez stan. Niektoré stany už majú moskytiéru priamo vstavanú.

V trópoch a v krajinách s vysokým výskytom hmyzu, zachraňujú moskytiéry životy. Aj v hoteloch Vám ju ponúknu ako samozrejmú výbavu izby.

repelenty

Pokiaľ idete do prírody, nevyužijete ani siete do okien, ani moskytiéru. Nezabudnite ale na repelent. Jeho zloženie má odpudzovať útočiaci hmyz ako komáre alebo kliešte. Ničmenej nie sú to univerzálne látky, a niektorý hmyz si z repelentov nič nerobia. Možno, že časť tých bzučiacich potvoriek odradí, ale rukami ich budete musieť odháňať aj tak.

odpuzovače hmyzu

Sú postavené na jednom z dvoch princípov: prvý pomaly uvoľňuje látku, ktorá je pre hmyz smrtiaca, ale pre cicavce neškodná. Do zásuvky sa zasunie prístroj s náplňou, a to je všetko. Druhý princíp využíva zvukové frekvencie, ktoré sú pre človeka nepočuteľné, ale hmyz ich neznáša.

Prianím je, aby sa hmyz vôbec neodvážil do miestnosti preniknúť. Účinnosť odpudzovačov ale zďaleka nedosahuje výkonu sietí proti hmyzu. Pamätám si, ako som lovil komára, ktorý sa schoval na elektrickom odpudzovači. Jednou ranou som dostal komára aj odpudzovač.

lapače hmyzu

Lapače sú určené k zabíjaniu. Niektoré vydávajú UV svetlo, ktoré hmyz láka, ale pri dotyku ho ihneď usmrtí. Ďalšie lapače využívajú feromóny. Roztúžený jedinec je potom chytený nejakou lepkavou látkou a pomaly umiera.

Aj klasickú mucholapku by sme zaradili medzi lapače. Lepkavá vrstva nedovolí hmyzu odletieť a ten opäť pomaly umrie.

chemické zbrane

Ženevským protokolem z roku 1925 sú chemické zbrane zakázané. To sa ale netýka hmyzu. Rôzne Biolity a Raidy sú veľmi obľúbeným spôsobom likvidácie hmyzích votrelcov. Žiadne kľudné siete v oknách. Pekne agresívna a smrtiaca sila.

Na obale sa píše, že sú pre človeka neškodné, ale neodporúčal by som dlhodobejšiu inhaláciu.

ľudové recepty

Okrem priemyselne vyrábaných prostriedkov proti hmyzu sa môžeme stretnúť s radami, ako zapojiť prírodu. Niektoré rastliny nemá bodavý hmyz veľmi v obľube. Napríklad medovka, mäta alebo muškáty. Tie majú dokonca mušku už v názve. Meno muchotrávka dokonca naznačuje, že by mala „moriť muchy“.

najúčinnejší prostriedok

Keď to zhrnieme, všetky prostriedky, ktoré používame proti hmyzu v byte či dome, už riešia len následky toho, že nemáte okenné siete. Tie sú teda tým najdôležitejším a najúčinnejším prostriedkom v boji proti otravnému hmyzu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite