Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Talenty Novej Európy podporujú mladých, aby sa pokúšali uspieť v zahraničí

.sponzorované .promotion .promotion

Talenty Novej Európy je grantový program Stredoeurópskej nadácie a spoločnosti Slovnaft. Cieľom je pomôcť rozvíjať mladé talenty z oblasti vedy, športu a umenia. Ako taký program funguje a prečo je dôležité podporovať nadaných ľudí?

Talenty Novej Európy podporujú mladých, aby sa pokúšali uspieť v zahraničí Týždeň O programe Talenty Novej Európy sme diskutovali programovým manažérom Stredoeurópskej nadácie Jurajom Tedlom, členom poroty Tomášom Bartókom a akvabelou Chiarou Dikyovou.

program Talenty Novej Európy (TNE) nepodporuje len mladých ľudí, ktorí sa venujú vede, umeniu alebo športu. Pomáha aj ich rodinám, pretože takéto aktivity sú finančne veľmi náročné. „Tento program im pomáha zaobstarať si potrebné pomôcky, vybavenie, zabezpečiť si účasť na stážach, kurzoch a sústredeniach,“ vyjadril sa Juraj Tedla zo Stredoeurópskej nadácie. Takúto pomoc ponúka TNE už pätnásty rok. „Z tejto podpory som mohla vycestovať na medzinárodnú súťaž, kde by som inak nemohla ísť,“ opísala akvabela Chiara Dikyová, ako jej grant umožnil posun v športovej kariére. „Všetko sme si museli platiť sami. Boli to veľké peniaze.“ Stredoškoláčka sa dostala do Top tímu Slovakia a reprezentuje náš štát v juniorskej aj seniorskej kategórii.

Grantová schéma TNE existuje už 15 rokov. Podľa jej programového manažéra Juraja Tedlu sú uchádzači, ktorí sa o grant uchádzajú opakovane, sebavedomejší, vedia lepšie formulovať, čo potrebujú. Suma jedného grantu sa pohybuje v rozmedzí od tisíc do dvetisíc eur. „Vystačí na zaplatenie sústredenia, výjazdu na preteky, výbavu, kurzy a stáže,“ zhodnotil Tedla. Na sústredenie a vybavenie využila akvabela Chiara Dikyová svoj druhý grant. Bola to veľká pomoc pre ňu aj jej rodičov, pretože synchronizovanému plávaniu sa venuje aj jej sestra. Priznáva, že bez pomoci by sa nedostala tam, kde je.   

Presadiť sa ako športovec, vedec alebo umelec je na Slovensku veľmi náročné. Svoje o tom vie aj vedec Tomáš Bertók z Chemického ústavu SAV, ktorého časopis Forbes vo svojom rebríčku 30 pod 30 označil za najväčší talent v oblasti vedy a výskumu. Je aj jedným z porotcov uchádzačov o grant TNE. „Veda je v tejto súťaži špecifickejšia v tom, že nemôžete rátať s tým, že človek vám niečo predvedie alebo pustí videozáznam zo súťaže. Veda sa takto nedá ohodnotiť. Zhodnotiť, či človek má alebo nemá talent na vedu, nie je jednoduché,“ upozornil Bertók. Zároveň dodáva, že vášeň a motivácia sú veľmi dôležité. Nútia adeptov stále sa zlepšovať a určovať si vyššie ciele.

Talentovaná akvabela Chiara Dikyová by sa chcela predstaviť na olympiáde v Paríži. Dosiahnutie cieľa však nezávisí od nej. Jej predchádzajúca partnerka ukončila kariéru. „Mám postavenú párovú zostavu s dievčaťom, s ktorým sa k sebe hodíme, ale je o level nižšie,“ priznala plavkyňa. „Ešte sme neboli na súťaži, takže uvidíme ako sa to vyvinie.“

Nádejných športovcov, umelcov a vedcov by sme mali podporovať, aby sa snažili uspieť nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Je to väčšia prestíž pre človeka, ak sa umiestnil v medzinárodnej súťaži, kde je podstatne väčšia konkurencia. Vedec Bertók povedal: „Je dôležité podporovať vedu nezávisle. Sme malý štát. Ak ju chceme hodnotiť objektívne, musí to byť zahraničný hodnotiaci. Tam ste posudzovaný komisiou, ktorá vás nepozná a keď vám dá zelenú, tak sa môžete pochváliť tým, že ste si to zaslúžili.“ Porota sa snaží zohľadniť rodinnú situáciu a podporiť talentovaných ľudí, ktorí sú v určitých aspektoch v nevýhode, napríklad ak rodina nie je dostatočne finančne zabezpečená.  

O podpore športu, kultúry a vedy sa hovorí už roky, ale doposiaľ sa neudiali dostatočné zmeny. Stále musia tieto oblasti podporovať organizácie a spoločnosti mimo štátneho sektora. „Máme veľmi zaujímavé mladé osobnosti. Je to najväčšia sila, ktorú by naša krajina mala podporiť – jedinečnosť človeka, talent, invenciu,“ zhodnotil Tedla. „Ak chceme ustáť konkurenciu a byť sebavedomou krajinou, musíme podporiť to jedinečné.“ Pre tento rok je podávanie žiadostí o granty ukončené (v čase písania článku ešte bolo možné podať žiadosť, teraz však už prebieha výberový proces). 

Pre aktuálne informácie sledujte www.tne.sk

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite