Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lockdown na pláži. Slováci našli bezpečie na Maldivách

.sponzorované .promotion .promotion

Maldivy sa stali top destináciou pre pandemické dovolenky - hranice otvorili ešte počas minulého leta v snahe stať sa destináciou sľubujúcou kúsok starého normálu. Dopomohol im k tomu koncept jeden-hotel-jeden-ostrov.

Lockdown na pláži. Slováci našli bezpečie na Maldivách SHUTTERSTOCK Maldivy sú počas tejto sezóny vypredané na 90 percent, dopomohla im k tomu ich vlastná izolovanosť aj jasné vstupné podmienky.

maldivy ako krajina závislá od príjmov z cestovného ruchu boli pripravené o turistov bojovať. Otvorili sa im preto ešte v júli 2020. A kým Bali, Thajsko či Filipíny sledovali situáciu za zavretými hranicami, Maldivy postupne zlákali aj ich turistov. Aj dnes ide podľa dovolenkových špecialistov Pelikána o jednu z najistejších destinácií – od všetkých cestujúcich starších ako jeden rok vyžadujú negatívny PCR test a okrem izolácie ostrovov si klienti k dovolenke môžu zakúpiť službu FLEX, s ktorou pobyt zrušia bez udania dôvodu.

Ak by sa cestovatelia náhodou nakazili, zostávajú v karanténe priamo v raji. Izoláciu okrem ostrovov poskytnú aj vyčlenené izby či vily a dodatočný karanténny pobyt zaplatí prémiové poistenie Allied Inbound. Cestujeme na dlhšie: „Kým pred pandémiou sme na Maldivy cestovali v priemere na týždeň, dnes si pobyty predlžujeme na tri až štyri týždne – Maldivy už nie sú len dovolenkovou destináciou, ale pre mnohých Slovákov aj takpovediac únikom z lockdownu,” vysvetľuje Petra Mladá, manažérka zákazníckeho servisu pre pobyty cestovnej kancelárie Pelikán.  

luxus v biznise

Okrem bezpečia hľadajú cestovatelia počas pandémie aj viac súkromia. Až desať percent dovolenkárov preferuje pri letoch na Maldivy komfort biznis triedy. Populárnou voľbou je najlepšia biznis trieda na svete od Qatar Airways. Dovolenkári letia medzi Dauhá a Malé v Qsuite. Ide o súkromné kajuty s dverami, ktoré sa dajú spojiť a vytvoriť z nich súkromný apartmán na palube lietadla. Aerolinky sľubujú vo svojom Qsuite viac luxusu ako prvé triedy u ostatných aeroliniek. Cena spiatočnej letenky do Malé počas hlavnej sezóny sa začína na sume päťtisíc eur. 

Qatar Airways

priamy let z Viedne

Maldivy sú vypredané na 90 percent a podľa dát Pelikána rástli v októbri až o 1 500 percent. „A aj v porovnaní s celým rokom 2019, ktorý bol pre Maldivy rekordný, s nami zatiaľ dovolenkuje na Maldivách tento rok o 60 percent viac klientov, a to bez čísel za december,” hovorí Mladá. Na vysoký záujem aj Slovákov o Maldivy reagovali Austrian Airlines, ktoré v zimnom letovom poriadku začali lietať z Viedne do Malé bez prestupu trikrát týždenne. Napriek tomu je väčšina z nich vypredaných.

nový rok v raji

Najpopulárnejšími termínmi na maldivskú dovolenku sú tie v okolí Vianoc a Nového roka – dnes je už podľa Mladej zohnať takýto last minute termín náročné. „Ak má klient záujem, vieme mu pobyt koncom roka stále zohnať, ale vo veľmi obmedzených kapacitách a s vyššou cenovkou. Veľmi žiadané sú termíny počas januára a februára, zavrhnúť Maldivy však netreba ani po zime,” odporúča. 

Shoulder season, teda obdobie medzi hlavnou a nízkou sezónou, je pri Maldivách ideálnym obdobím, ktoré sa začína v apríli. Hlavnou výhodou sú nízke ceny, zaujímavé mimosezónne aktivity ako surf alebo šnorchlovanie s migrujúcimi mantami. „Leto sa na Maldivách považuje za obdobie dažďa a áno, na Maldivách vtedy skutočne prší viac. Štatisticky tu však naprší počas tohto obdobia menej vody ako v Karibiku v období sucha,” vysvetľuje Mladá.

aspoň polpenzia

Maldivy sú ideálnou destináciou pre rodiny s deťmi – čaká na ne pokojné a teplé more a veľa vodných aktivít. Navyše vďaka krátkemu štvorhodinovému časovému posunu sú vyhľadávanou destináciou aj na tropický home office.„All inclusive pobyt na Maldivách je dobrá voľba pre dovolenkárov, ktorí už na mieste dodatočne nechcú riešiť nič – všetko za nich vybavíme my podľa ich preferencií a požiadaviek,” vysvetľuje Petra Mladá. 

Ak si nevyberú z ponuky all inclusive pobytov, odporúča zvoliť stravovanie minimálne formou polpenzie. Väčšina potravín totiž musí byť na izolované ostrovy importovaná, čo sa v konečnom dôsledku odrazí na cenách jedla a nápojov extra v hotelových reštauráciách a baroch. „Klientom by som odporučila, aby si nechali poradiť od špecialistov v zmysle ich preferencií a rozpočtu. Teda aké aktivity vyhľadávajú, aký charakter rezortu či akú formu transferu uprednostňujú – len samotný transfer hydroplánom je hneď zážitok navyše,” hovorí.

Upozorňuje aj  na dovolenku na lokálnych ostrovoch, platia na nich úplne iné podmienky vstupu aj odchodu a tiež sa značne líši charakter ubytovania, možnosti stravovania a samozrejmosťou je i zákaz alkoholu či kúpania sa v plavkách – potrebné je minimálne plavecké tričko.

na medové týždne

Samozrejmosťou je široký výber rezortov na medové týždne so špeciálne zostavenými honeymoon packages. „Medové týždne sú populárnymi typmi pobytov, ale svadby sú na Maldivách len symbolické – odporúča sa preto obrad absolvovať doma či na neďalekej Srí Lanke,” dodáva Mladá.Dovolenkári by nemali zabudnúť na dôležitý fakt – Maldivy sú moslimská krajina, kde islamské právo šaríja zakazuje alkohol. Napriek tomu, že si na svoju dovolenku nemôžu žiadny priniesť, v jednotlivých rezortoch s licenciou sa bez problémov dostanú k bohatej ponuke alkoholických nápojov. 

Rezorty poskytujú maximálne súkromie v oddelených plážových či nadvodných vilách – k dispozícii aj s vlastným bazénom.SHUTTERSTOCKRezorty poskytujú maximálne súkromie v oddelených plážových či nadvodných vilách – k dispozícii aj s vlastným bazénom.

tipy dovolenkových špecialistov:

Oblu Select at Sangeli 5*

Jednou z najlepších lokalít na šnorchlovanie je práve päťhviezdičkový rezort Oblu. Jeho zárukou sú kvalitné a overené služby, o čom svedčí aj jeho dostupnosť – najbližšia je až po Veľkej noci. Svoj pobyt vo vilkách či suitách s vlastným bazénom dovolenkári zoženú na osobu približne od 3  500 eur na sedem nocí so stravovaním all inclusive a odletom z Viedne.

Kudafushi Resort 5*

Päťhviezdičkový Kudafushi Resort ponúka služby na vysokej úrovni, výborné podmienky na šnorchlovanie a množstvo ďalších aktivít, ktoré potešia aj rodiny s deťmi. Zaujímavosťou je moderný dizajn ubytovania spojený s tradičnými prvkami. Cena pobytu na sedem nocí sa začína na sume od necelých 3 600 eur na osobu s odletom z Viedne a stravovaním all inclusive.

Hurawalhi Island Resort Maldives 5*

Na dovolenku bez detí? Tento rezort je tá správna voľba, dostupný je len pre dospelých. Letiskový transfer je zabezpečený hydroplánom, no a jeho lákadlom je najväčšia podmorská reštaurácia na svete. Pobyt na sedem nocí sa začína na sume od necelých 3 800 eur na osobu so stravovaním all inclusive a odletom z Viedne.

Atmosphere Kanifushi 5*

Tento päťhviezdičkový rezort na pomerne veľkom ostrove s bohatou vegetáciou je ideálnym pre rodiny s deťmi. Lákadlom je okrem krásnych pláží a koralových útesov aj jedinečný servis so službami All-Inclusive Platinum Plus. Dovolenka v rezorte sa začína na necelých 5 000 eur na osobu na sedem nocí so stravovaním all inclusive a letmi Emirates z Viedne.

Velaa Private Island 5*

Dovolenka na luxusnom privátnom ostrove s vlastným butlerom. Náročnú klientelu poteší dôraz na súkromie, golfové ihrisko či bohatý program pre deti, na ktoré čaká ich vlastný vodný svet. Luxusný pobyt na sedem nocí sa začína na cenovke od necelých 14 000 eur na osobu so stravovaním formou polpenzie a odletom z Viedne.

Siyam World 5*

Tohtoročnou maldivskou novinkou je päťhviezdičkový rezort Siyam World určený najmä pre rodiny s deťmi. Na tie čaká najväčší floating water park a množstvo ďalších aktivít. Možnosťou na ubytovanie je aj vila s privátnou šmykľavkou do mora a jedinečným Premium All Inclusive. Pobyt na sedem nocí sa začína na sume od 4 400 eur na osobu so stravovaním all inclusive a odletom z Viedne. Pri pobytoch počas Silvestra sa začína suma od 5 700 eur.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite