Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kritériá, na ktoré sa pri zariaďovaní šatníka často zabúda

.sponzorované .promotion

Určite ste už počuli o tom, že naše oblečenie zohráva pri prvom dojme hlavnú úlohu. Len minimum z nás si ale uvedomuje, že to, čo nosíme, vplýva aj na naše správanie, mentálny a fyzický vývoj. Oblečenie je naša druhá koža a „pancier“, pomocou ktorého sa pred vonkajším svetom do určitej miery bránime. Platí to však len za predpokladu, že sa oň adekvátne staráme.

Kritériá, na ktoré sa pri zariaďovaní šatníka často zabúda Sirinapa Thonglue / Shutterstock.com

Samozrejme, kvalita nášho oblečenia závisí od mnohých faktorov. Vo viacerých smeroch rozhoduje cena, pod ktorú sa podpisujú použité materiály a ich spracovanie. Možno ste ale nevedeli, že životnosť, kvalita a krásny vzhľad vášho oblečenia sa dá predĺžiť aj inak. Jednoducho a bez obmedzení. 

Patentom a spoľahlivým partnerom na vždy čisté a upravené oblečenie môže byť aj šatník a jeho správne zariadenie, s ktorým vám v našom článku a na základe niekoľkých tipov pomôžeme.

Vhodne zvolená šatníková skriňa

Prítomnosť samostatnej miestnosti pre šatník nezaručuje vždy kvalitné uloženie vášho oblečenia a doplnkov. Pre plnohodnotné využitie priestoru na uloženie všetkých vašich vecí si preto nestačí vybrať len priestor, ale aj hlavné doplnky, ktoré sa o bezpečné a prehľadné uloženie oblečenia postarajú bez akejkoľvek vašej pomoci. 

Reč je o skriniach, ktoré sú dokonalou alternatívou k šatníku na mieru, o ktorom ste doteraz len snívali. Výhodou modernej doby je, že vďaka širokej ponuke rôznych modelov a typov si môžete vybaviť takýto šatník v akomkoľvek špecifickom štýle a priestore. Ak pritom musíte myslieť aj na úsporu miesta, stačí si vybrať správnu rohovú šatníkovú skriňu a o vaše obľúbené kúsky odevu bude postarané.

ALESIAKAN / SHUTTERSTOCK.COM

Vetranie šatníka

Ak ste si už pre svoje štýlové kúsky vybrali tú najlepšiu skriňu alebo praktickú zásuvkovú komodu, je čas prejsť na ďalší krok. Tým je vetranie vecí v uzavretom priestore. 

Pomerne často sa pri zariaďovaní šatníka vynárajú otázky, ako všetky veci skladovať v uzavretom priestore tak,  aby ste sa vyhli jeho nepríjemným pachom a znehodnoteniu pôvodného tvaru? 

Ak sa šatňa nachádza v miestnosti s oknom, časť problému s ventiláciou je vyriešená. No, ak je miestnosť zatvorená, bez priameho prístupu na čerstvý vzduch, problém so sviežosťou oblečenia je  na svete, čo samozrejme často zistíme v tú najnevhodnejšiu chvíľu. Skúste preto vymeniť police za vešiaky. 

Správne skladovanie vecí nie sú predsa len pohodlné police a koľajnice inštalované v optimálnej výške, je to aj vešiak. Ak vám ale nevyhovuje klasický model z obchodu, skúste riešenie na mieru. 

A nezabudnite, o vetranie a správne použitie skladovacích a úložných mechanizmov sa treba postarať ešte vo fáze projektovania inžinierskych sietí, stropov a usporiadania nábytku. To znamená premýšľať o umiestnení všetkých šatníkových predmetov vo fáze vývoja projektu, pretože vetracie otvory by mali byť umiestnené v určitých zónach. 

Iba v tomto prípade bude miestnosť zabezpečená pohodlnou výmenou vzduchu a veci si zachovajú v šatníku svoju príjemnú vôňu i formu.   

MARI NEVICH / SHUTTERSTOCK.COM

Ergonómia priestoru

Každé vaše nové alebo obľúbené oblečenie musí mať v šatníku aj svoje jasné miesto. Správne umiestnenie vecí a jednoduchosť používania ovplyvňuje predsa nielen ich vzhľad, ale aj bezpečnosť. 

Okrem pravidiel ergonómie, ktoré priamo závisia od tvaru takejto miestnosti, je preto potrebné vziať do úvahy nielen hĺbku a výšku políc, ale aj voľný priestor vyhradený na ľudský pohyb a usporiadanosť celej izby. Nezabudnite pritom, aby úložný priestor pôsobil ako celok. Výsledný efekt bude na nezaplatenie.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite