Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako výhodne financovať kúpu automobilu?

.sponzorované .promotion

Ak vám chýba hotovosť na kúpu vášho nového štvorkolesového tátoša, máte na výber hneď niekoľko ďalších možností. Môžete si kúpiť auto na splátky cez úver alebo finančný leasing či prenajať si ho prostredníctvom operatívneho leasingu. Niektoré automobilky ponúkajú prostredníctvom spolupracujúcich finančných inštitúcií tiež vlastné špeciálne produkty financovania, ako napríklad Mazda so službou Mazda Personal.

Ako výhodne financovať kúpu automobilu?

bez ohľadu na to, či kupujete nové auto alebo ste našli zánovné vozidlo podľa vašich predstáv, možností ako si ho zadovážiť, aj ak nemáte dostatok vlastných finančných prostriedkov, je niekoľko. V dnešnom článku sa dozviete o výhodách jednotlivých foriem financovania kúpy automobilu a na príklade Mazdy predstavíme aj alternatívne spôsoby financovania, ktoré sa dokážu prispôsobiť vašim potrebám a možnostiam.

Chcete auto na leasing? Nezamieňajte si finančný a operatívny.

Čo si predstavíte, ak sa povie „auto na leasing?“ Väčšina by asi odpovedala, že kúpu auta na splátky. Lenže nemusí to byť celkom tak. Stále existuje množstvo Slovákov, ktorí nerozoznávajú finančný a operatívny leasing. Pritom ide o úplne rozdielne modely financovania. Finančný leasing je ten, pri ktorom je síce vlastníkom vozidla leasingová spoločnosť, ale to len do doby splatenia celej kúpnej ceny. S leasingovou spoločnosťou máte dohodnutý splátkový kalendár s vopred  stanovenou výškou akontácie, dobou splácania a výškou  splátok. Po uhradení poslednej splátky a predajnej ceny (zvyčajne v symbolickej výške) prechádza vozidlo do vášho vlastníctva. V prípade, že chcete vozidlo napríklad predať ešte pred skončením leasingovej zmluvy, t.j. pred vyplatením všetkých dohodnutých splátok, budete musieť leasingovej spoločnosti uhradiť aktuálnu hodnotu svojho dlhu a súvisiace poplatky.   Až následne vám leasingová spoločnosť dá súhlas k prepisu vozidla. Druhou možnosťou je postúpiť leasing na nového leasingového nájomcu. S tým však leasingová spoločnosť aj nový záujemca musia súhlasiť.Operatívny leasing znamená prenájom vozidla. S leasingovou spoločnosťou si dohodnete:

  • výšku mesačného nájmu 
  • dobu, na ktorú si auto prenajímate 
  • maximálny počet najazdených kilometrov, ktoré môžete bez doplatku počas doby nájmu najazdiť 
  • Súčasťou zmluvy je štandardne PZP, havarijné poistenie, poplatok za registráciu vozidla, cestná dať, správny poplatok a asistenčná služba. V prípade operatívneho leasingu so službami pokrýva mesačný nájom aj opravu a údržbu vozidla, pneuservis a diaľničný poplatok. 
  • Na rozdiel od finančného leasingu, pri ktorom si všetky náklady na prevádzku vozidla hradíte sami, pri operatívnom leasingu sa nemusíte starať spravidla o nič. Leasingová spoločnosť  platí poistky, dane, servis, poplatky, v niektorých prípadoch aj diaľničnú známku. Po skončení nájmu, ktorý je štandardne v trvaní 2-3 rokov, sa môžete rozhodnúť, či si vozidlo odkúpite, či presadnete do nového vozidla – leasingová spoločnosť vám určite ponúkne nové auto za podobných podmienok , aké ste mali doteraz, či spoluprácu s danou spoločnosťou jednoducho skončíte ku dňu ukončenia nájmu. Dôležitým rozdielom medzi operatívnym a finančným leasingom je tiež, že pri operatívnom neplatíte žiadnu akontáciu.
Operatívny leasing využívajú najmä podnikateľské subjekty. Práve preto, že im odpadá množstvo administratívnej záťaže – nemusia sa starať o prihlasovanie/odhlasovanie vozidla, o platenie registračného poplatku,  o platenie cestnej dane, poistky, riešiť prípadné poistné udalosti, pravidelné servisné prehliadky a podobne. Nájomné je zároveň daňovo uznateľným nákladom s možnosťou odpočtu DPH.Zatiaľ čo sa operatívny leasing využíva spravidla na nové auto, finančným leasingom prefinancujete aj kúpu jazdeného  vozidla.

Auto na splátky? Medzi úverom a leasingom je najmä daňový rozdiel

Ak vás možnosť operatívneho leasingu nezaujala, auto si môžete okrem leasingu zaobstarať aj formou úveru. Pre fyzickú osobu – bežného občana nepodnikateľa, je rozdiel medzi leasingom a úverom minimálny. Pri oboch si s leasingovou spoločnosťou či bankou môžete dohodnúť výšku úveru aj dobu splácania, pri oboch ručíte kupovaným vozidlom a jeho vlastníkom sa stávate po vyplatení celej kúpnej ceny vozidla. Dovtedy ste v technickom preukaze uvedený ako držiteľ vozidla.Pre podnikateľa, platiteľa DPH, je rozdiel v tom, že kým pri úvere môže uplatniť celú  DPH na vstupe jednorazovo na začiatku financovania, pri finančnom  leasingu si DPH klient uplatňuje  mesačne z leasingových splátok. Financovanie kúpy auta si môžete vybaviť individuálne alebo využiť ponuku finančnej inštitúcie, spolupracujúcej s automobilkami. Automobilky  majú väčšinou zmluvy s vybranými leasingovými spoločnosťami alebo bankami a spoločne pripravujú špeciálny produkt, šitý na mieru konkrétnych klientov   Takýto model spolupráce má aj  Mazda, ktorá vám ponúkne financovanie formou úveru s názvom CARCREDIT pripravený spoločnosťou UniCredit Leasing Slovakia. Vaše nové auto tak môžete získať výhodnejšie formou klasických mesačných splátok alebo si vybrať obľúbené financovanie na Tretinky či Štvrtiny.

Keď chcete nové auto, ale neviete, či ho chcete aj vlastniť 

Typickým príkladom produktu ušitého pre konkrétneho klienta je „Mazda Personal“. V podstate ide o akúsi kombináciu finančného a operatívneho leasingu. Je to produkt vytvorený špeciálne pre zákazníkov, ktorí sa rozhodli užívať si  niektorý z modelov Mazda, avšak rozhodnutie o jeho kúpe si chcú odložiť na neskôr. Umožňuje zvoliť si výšku akontácie, výšku splátok aj tzv. poslednú navýšenú splátku. Na konci financovania sa môžete rozhodnúť, či zaplatíte poslednú splátku jednorazovo a auto si ponecháte, prípadne si rozložíte poslednú splátku na ďalšie obdobie a budete tak pokračovať v splácaní, až do momentu úplného splatenia a nadobudnutia vlastníctva alebo vrátite auto spoločnosti UniCredit Leasing za vopred dohodnutých podmienok. Dostanete tiež možnosť vybrať si u autorizovaného dílera nové auto namiesto starého,  a to za výhodných podmienok.Vďaka tomu produktu máte dostatok času na to, aby ste rozmysleli, či chcete vaše nové auto aj vlastniť alebo  ho len dočasne využívať a  pravidelne vymieňať za nové. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite