Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenský NEXT Festival už aj na Islande!

.sponzorované .promotion

Bratislavský NEXT Festival sa už vyše dvadsať rokov sústreďuje na podporu a prezentáciu toho najlepšieho z medzinárodnej scény novej a experimentálnej hudby. V rámci projektu NOISS aj vďaka podpore z Grantov EHP festival už prvého októbra odprezentuje slovenskú, nórsku a islandskú hudbu v Reykjavíku.

Slovenský NEXT Festival už aj na Islande! Gravetemple

v spolupráci s kolektívom RASK prinesú dramaturgovia NEXTu jednodňový festival, ktorý sa uskutoční v srdci Reykjavíku, v renomovanom hudobnom klube Mengi.

Počas minulého týždňa sa desať hudobníkov a umelcov z Islandu, Nórska a Slovenska zúčastnilo umeleckej rezidencie zameranej na improvizované umenie práve v klube Mengi. Umelci sa podelia o výsledok rezidencie na dvoch koncertoch v piatok 1. októbra so začiatkom o 18:00 a 21:00. Predstavia sa Anna Čonková (SK), Ás Dís (IS), Daniel Meyer Grønvold (NO), Digital Sigga (IS), Erika Coyle (SK), Guoste Tamulynaite (NO), Heida Karine Johannesdottir (NO), Jakub Šulík ( SK), Ragnar Árni Ólafsson (IS), Örlygur Arnalds (IS), a to v rôznych kombináciách. V Mengi tak zaznie elektronika, vokálne aj akustické improvizácie. 

Jakub ŠulíkJakub Šulík

legendy noise rocku aj audiovizuálne projekty z Japonska: prvé veľké mená 22. ročníka NEXTu

Okrem islandského projektu NEXT v tieto dni zverejnil aj prvé potvrdené mená dvadsiateho druhého ročníka NEXT festivalu, ktorý sa tento rok uskutoční v dňoch 22.- 28. novembra v Bratislave, v Londýne a online.

Erika CoyleErika CoyleMedzi potvrdenými umelcami je aj legendárny frontman noise rockovej kapely Sonic Youth Thurston Moore, talianska experimentátorka Caterina Barbieri (s projektom Punctum) alebo transcendentálne drone metalové trio Gravetemple, za ktorým stojí Stephen O'Malley z kapely SUNN O))). Okrem toho NEXT prinesie aj objednávky nových projektov. 

Ryoichi KurokawaRyoichi Kurokawa

Austrálčanka Julia Reidy, ktorá kombinuje akustickú gitaru a rôzne elektronické experimenty, sa prvýkrát predstaví v doprovode Andrea Belfiho, stálice talianskej bubeníckej scény. Minimalistickú prácu so zvukovými objektami predstaví renomovaná japonská umelkyňa Rie Nakajima. Fascinujúcu audiovizuálnu dekonštrukciu zvukovej architektúry predvedie umelec Ryoichi Kurokawa. Rôznorodosť programu doplnia aj nemecké legendy cosmiche music FAUST, ktorí aj po päťdesiatich rokoch na scéne ponúkajú stále relevantný zvuk. Viac info o programe a vstupenkách nájdete vo Facebook event.  

Thurston MooreThurston Moore

Projekt NOISS (Nórsko – Island – Slovensko): Nová hudba pre nové publiká získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 192 300 € prostredníctvom Grantov EHP. Projekt bol spolufinancovaný v sume 28 845 € z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Cieľom projektu rozvoj publika, budovanie kapacít a nadnárodnej mobility propagujúcej hodnoty tvorivosti, umeleckej slobody a spolupráce v súčasnej avantgardnej hudbe.

#SPOLOCNEzaDOBREnapady #eeagrants #NOISS

Spoločným úsilím k zelenej, konkurencieschopnej a inkluzívnej Európe.

www.eeagrants.sk Festival NEXT sa koná s podporou z verejných zdrojov z Fondu na podporu umenia (hlavný partner), programu EU Kreatívna Európa, Nadácie mesta Bratislavy, Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy / Nadácie Tatra banky a Goetheho inštitútu v Bratislave.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite