Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spoločenská zodpovednosť firiem nemusí byť len povinnou jazdou

.sponzorované .promotion .promotion

Čoraz viac firiem sa popri svojom podnikaní venuje aktivitám, pri ktorých nie je cieľom dosiahnuť zisk, ale podporiť ľudí a organizácie v prospešných aktivitách.

Spoločenská zodpovednosť firiem nemusí byť len povinnou jazdou LEON ON UNSPLASH LYNX vyrástol na tom, že vedel identifikovať výnimočných ľudí a vytvoriť im primeraný priestor.

pre mnohé firmy sú programy spoločenskej zodpovednosti len povinnou jazdou, vďaka ktorej sa chcú pred potenciálnymi zákazníkmi ukázať v lepšom svetle. To však nie je prípad slovenskej IT firmy LYNX, ktorá prostredníctvom svojmu programu „LYNX podporuje talenty“ podporuje aktivity, ktoré spoločnosť ako celok posúvajú dopredu. 

V čom je spomínaný program spoločnosti LYNX výnimočný? V prvom rade rozmanitosťou podporovaných aktivít, ktoré ďaleko presahujú pole pôsobenia bežných IT firiem. V druhom rade sústredením na podporu mladých ľudí, ktorí už dnes ukazujú možnosti, ako môže vyzerať svet v budúcnosti. A v neposlednom rade stavia na hodnotách, ktoré firma na slovenskom trhu reprezentuje už tri desiatky rokov. 

od športu po kultúru

Podpora talentovaných ľudí je nepochybne prospešnou činnosťou. Pre niektoré firmy to však môže byť len lacnou a pekne vyzerajúcou investíciou do ľudských zdrojov. Ide o prípady, keď firmám nezáleží na celospoločenskej prospešnosti daných talentov, ale na tom, ako by ich mohli využiť pri vlastnom podnikaní. Ocenení ľudia napríklad v mnohých prípadoch končia ako zamestnanci v daných firmách, a za údajnou spoločenskou zodpovednosťou sa tak môže skrývať len lacnejšia alternatíva tradičného headhuntingu. 

To nie je prípad programu LYNX podporuje talenty. V oblastiach, v ktorých pôsobia ocenené osoby, totiž prakticky absentuje IT sektor. Namiesto toho firma LYNX podporuje osobnosti, ktoré pozdvihujú celkovú úroveň kultúry, vzdelávania, medicíny, či dokonca športu. 

Ako situáciu komentuje riaditeľ firmy LYNX pre vonkajšie vzťahy Martin Kollár: „Keď teda podporíme talenty napríklad v Slovenskom národnom divadle alebo na Lekárskej fakulte, tak z povahy veci je veľmi nízka pravdepodobnosť, že by niekedy u nás v budúcnosti pracovali. “

„Program LYNX podporuje talenty, cieli najmä na študentov stredných a vysokých škôl.“

Slovenské národné divadlo bolo pritom v čase pred pandémiou niekoľko rokov jedným z hlavných partnerov firmy LYNX pre oblasť kultúry. Firma LYNX podporovala rozvoj talentovaných ľudí pôsobiacich v tomto divadle, pričom každá zložka Slovenského národného divadla bola individuálne podporená osobitnou finančnou sumou. V oblasti medicíny firma ocenila viacerých úspešných študentov na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Študenti sa venovali témam v oblastiach, ako sú napríklad onkologická terapia alebo ochorenia pľúc. 

Podpora firmy neobišla ani viacerých študentov Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Ocenení študenti sa venovali rôznorodým témam, od skúmania dopadov investícií do automobilového priemyslu cez skúmanie obchodných vzťahov medzi USA a Mexikom až po automatizáciu pri finančnom reportingu v korporátnej sfére. 

úloha športu v digitálnom svete

V oblasti športu získali aj vďaka príspevku LYNX hokejisti z tímu Wild east Slovakia nové dresy a ďalšej podpore sa potešili mladí hokejisti v klube HC Košice, ako aj súťažiaci na 1. ročníku turnaja mladých hokejistov v košickej Crow aréne minulý rok. Jedným z najvýznamnejších príkladov podpory firmy LYNX vo sfére športu je tím ženského basketbalu Young Angels Košice (pôvodne Good Angels Košice). Tento tím podporuje LYNX už viac ako 10 rokov. V neposlednom rade je potrebné spomenúť aj partnerstvo spoločnosti LYNX pri Juniorskom olympijskom tíme (JOT), ktorý spadá pod Slovenský olympijský výbor. Mladí športovci v JOT sa tešia podpore košickej firmy už niekoľko rokov.

Aké miesto má v dnešnom svete, ktorý čoraz viac ovládajú digitálne technológie, podpora športu? Ako vysvetľuje Martin Kollár, šport má v dnešnej dobe unikátne postavenie. „Myslíme, že šport, ako spoločenský fenomén, má veľmi veľa pozitívnych vplyvov na jednotlivca, ale aj spoločnosť ako celok. Vidíme to aj na Slovensku. Vo všeobecnosti, bohužiaľ, v súčasnosti platí, že v posledných rokoch je slovenská spoločnosť veľmi rozdelená. Máločo ju dokáže zjednotiť. Šport to však stále dokáže a tiež veríme, že vždy bude schopný spájať ľudí. 

Vyzdvihovanie športu v dnešnej dobe je obzvlášť dôležité vzhľadom na to, že ruka v ruke s automatizáciou čoraz väčšieho množstva tradičných pracovných činností a s nárastom „sedavých“ zamestnaní stúpa výskyt obezity a iných civilizačných ochorení. Športovci, ktorým podpora umožní rozviť svoj talent, tak môžu byť inšpiráciou aj pre ostatných ľudí, pre ktorých môže byť šport atraktívnejšou oddychovou aktivitou. 

mladí sú nádejou pre lepší svet

Program LYNX podporuje talenty, cieli najmä na študentov stredných a vysokých škôl. To, že sa firma LYNX vo svojom programe sústreďuje práve na mladých ľudí, nie je náhodné. Mladí ľudia podľa nej majú najväčší potenciál spraviť svet lepším miestom: „Veríme totiž, že práve mladé talenty spomedzi radov študentov môžu v budúcnosti priniesť rozdiel medzi svetom ako ho vnímame dnes a novou, lepšou budúcnosťou“. 

Podpora v mladom veku je kľúčová aj  z toho dôvodu, že ide o obdobie, keď si ľudia plánujú vlastnú budúcnosť. To, či niekto uzná výnimočnosť ich práce, tak môže rozhodnúť o tom, či budú v rozvíjaní svojich talentov aj naďalej pokračovať alebo či sa v živote vydajú radšej inou cestou. Preto, ako pripomína Martin Kollár, program LYNX podporuje talenty má za cieľ dať pozitívny impulz mladým talentom, „ A to hlavne v zmysle, že odviedli kvalitnú prácu, mali by v nej aj naďalej pokračovať a snažiť sa zveľadiť svoje pole pôsobnosti. (...) Chceme veriť tomu, že aj tento náš program pomáha budovať novú generáciu ľudí, ktorí budú schopní profesijne a morálne zlepšovať kvalitu svojho odvetvia, v ktorom budú pôsobiť. “

hodnoty, ktoré overil čas

Program LYNX podporuje talenty vznikol v roku 2018. No ako vysvetľuje Martin Kollár, podpora mladých talentov má vo firme LYNX podstatne dlhšiu históriu ,,Išlo vlastne o určité sformalizovanie našich doterajších a budúcich aktivít na tomto poli, pretože už aj dlhé roky predtým sme vyvíjali podobné aktivity na podporu mladých talentov v rôznych sférach.“ Podpora mladých talentov pritom prirodzene vyplynula z hodnôt, na ktorých je firma LYNX založená. Ako uviedol Martin Kollár, „pri našej komerčnej činnosti je LYNX postavený na troch základných pilieroch: profesionalita, dôvera a talent. (...) Talent bol s nami vždy spojený. LYNX vyrástol na tom, že vedel správne identifikovať výnimočných ľudí a následne im vytvoriť primeraný priestor.“ 

Práve vďaka vnútornej podpore talentov sa LYNX stala renomovanou spoločnosťou, ktorá na slovenskom trhu funguje už pôsobivých 30 rokov. Spoločnosť vďaka tomu uspela v tvrdej konkurencii IT sektora, prežila búrlivé zmeny podnikateľského prostredia naprieč mnohými vládami, nepoložili ju ekonomické krízy a ani súčasná pandémia. Pri rozhodovaní o podpore konkrétnych talentovaných ľudí firme LYNX pomáhajú aj jej partneri z rôznych oblastí spoločenského života. Konečný výber však musí byť v súlade s vyššie uvedenými hodnotami, na ktorých je firma LYNX založená. Ako spresňuje Martin Kollár: „Máme na to určitý zaužívaný postup hodnotenia a výberu, ktorý odzrkadľuje naše profesijné hodnoty. “

kybernetická bezpečnosť zoči-voči rastúcim hrozbám

Stabilite a rozmachu firmy LYNX pomohlo aj to, že sa už v roku 1993 začala špecializovať na kybernetickú bezpečnosť. Bol to predvídavý krok, keďže význam kybernetickej bezpečnosti odvtedy podstatne narástol. Ako vysvetľuje Martin Kollár, „Neskorší vývoj udalostí ukázal, že to bolo veľmi dobré strategické rozhodnutie.“ Dnes už totiž dávno nie sme v situácii problému s dostupnosťou počítačového hardvéru, ako to bolo počiatkom 90. rokov. No bezpečnosť na internete je v dnešnej dobe kľúčovou zložkou fungovania každej modernej firmy a jej zanedbanie v mnohých prípadoch vedie k tragickým následkom. 

Podpora mladých talentovaných ľudí pomáha v  tom, aby sa i mladí mohli sústrediť na rozvoj svojich talentov. Podobne zabezpečenie kybernetickej bezpečnosti firmám môže pomôcť, aby sa mohli naplno sústrediť na predmet svojho podnikania namiesto toho, aby museli čeliť hekerským útokom, zneužitiu osobných údajov alebo iným hrozbám, ktoré v dnešnom svete mnohí stále podceňujú. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite