Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Obmedzenia nechali stopu aj v spolužití

.martina Lysinová .romana Plešková .promotion .promotion

Pandemické opatrenia určujú, kde, s kým a akým spôsobom môžu občania tráviť svoj voľný čas.

Obmedzenia nechali stopu aj v spolužití LYSINA – ROŠKO & PARTNERS Maloleté deti majú právo na udržiavanie pravidelného a rovnocenného osobného styku s oboma rodičmi.

obmedzenia nechali stopu aj v spolužití 

Pandémia koronavírusu je veľkým testom nielen pre ekonomiku či zdravotníctvo, ale aj pre medziľudské vzťahy. V dôsledku pandemických opatrení trávia ľudia oveľa viac času doma s partnermi a rodinou. Pandemické opatrenia určujú, kde, s kým a akým spôsobom môžu občania tráviť svoj voľný čas. Stretávame sa s  prípadmi, keď blízke vzťahy trpia v dôsledku odlúčenia a nedostatku osobného kontaktu. Radikálne obmedzenia a nútené spoločné trávenie času majú však často aj negatívny vplyv na partnerské vzťahy a vzájomné spolužitie. Práve v takýchto extrémnych situáciách dochádza k prirodzenému vývoju a usporiadaniu medziľudských vzťahov, čo môže skončiť buď ich upevnením, alebo rozpadom.

 V Číne a Taliansku bol v roku 2020 zaznamenaný nezvyčajne vysoký počet žiadostí o rozvod v porovnaní s uplynulými rokmi. Úrady ako dôvod uvádzali najmä nútené spolužitie manželov počas lockdownu a s tým spojený nárast konfliktných situácií.

rozvodovosť na Slovensku

Napriek tomu, že pandémia zasiahla aj Slovensko a dal by sa očakávať nárast rozvodovosti aj u nás, tieto predpoklady sa zatiaľ, našťastie, nepotvrdili. Skúmaním relevantných údajov o vývoji rozvodovosti na našom území sa zaoberalo Analytické centrum Ministerstva spravodlivosti SR. Za kalendárny rok 2020 potvrdilo zníženie počtu návrhov na rozvod z 11,6 tisíca na takmer 10,4 tisíca, t.j. pokles o 10,6 percenta v porovnaní s rokom 2019. Mierne klesajúci trend rozvodovosti na Slovensku síce sledujeme už od roku 2010, no podľa Ministerstva spravodlivosti SR uvedený pokles nemusí nevyhnutne znamenať stabilizáciu inštitútu manželstva na našom území.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite