Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

6 tipov, s ktorými dokáže žiť ekologickejšie každý

.sponzorované .promotion

Ochrana životného prostredia je aktuálne horúcou témou. Veď už roky žijeme na ekologický dlh. Z prírody berieme vzácne zdroje a vraciame jej odpad. Znečistenie a stav planéty je vysokou cenou, ktorú platíme za pokrok a pohodlie. Všetci by sme sa mali aspoň pokúsiť zastaviť to. Prispieť môžeme drobnými zmenami v našom každodennom živote. Napríklad tým, že vymeníme niektoré veci za ich ekologickejšie verzie.

6 tipov, s ktorými dokáže žiť ekologickejšie každý Pexels

jednorazové za znovu použiteľné 

Použijeme, vyhodíme, kúpime ďalšie. Jeme z plastového riadu, pijeme slamkou. O koľko menej odpadu by sme vyprodukovali tým, že si vyberieme tie isté výrobky z materiálu, ktorý nedoslúži po jednom použití? Siahnime radšej po kovovej alebo drevenej slamke. Jedlo si zabaľme do voskového obalu či obedára. Odlíčme sa bavlneným tampónmi. Použime nabíjateľné batérie miesto klasických monočlánkov, ktorých kyselina znečisťuje pôdu. Ak ideme denne po kávu, choďme s vlastným hrnčekom. Miesto plastových si radšej vyberme drevené kryty na mobily, ktoré sú navyše oveľa štýlovejšie. 

vaňa za rýchlu sprchu 

Dobrý relaxačný kúpeľ nikdy nie je zlý. Pre človeka. Pre prírodu a zdroje vody, ktorých každým rokom ubúda, je to katastrofa. Na jeden kúpeľ dospelého človeka v klasicky veľkej vani sa minie okolo 100 litrov vody. Rýchlou sprchou znížime spotrebu až o polovicu. Zdôrazňujeme slovo „rýchlou“. Ak sa budeme sprchovať hodinou s vodou pustenou naplno, desiatky litrov vody potečú doslova dole kanálom. 

plastové vrecká za sieťky 

Plastové tašky a vrecká v mori, lese a na ulici sa stali symbolom znečistenia našej planéty. Vyrába sa ich veľa, no nedajú sa recyklovať. Zatiaľ čo za tašky už v obchodoch platíme, mikroténová vrecká ostávajú zadarmo, čo stále hojne využívame. Často do nich balíme ovocie a zeleninu aj po jednom kúsku. Po príchode domov letia rovno do koša, väčšinou sú na druhý raz nepoužiteľné. Nahradiť ich môžu sieťové vrecká za pár eur, ktoré sa dajú využiť opakovane. Viac vydržia, takže ušetria prírodu aaj nás od hanby, keď sa nám okolo pokladne rozkotúľajú citróny. 

Pexels

jednorazové kávové kapsule za skutočnú kávu

V posledných rokoch sa rozmohlo používanie kávovarov. Stačí vložiť kapsulu a za pár sekúnd si vychutnávame obľúbené macchiato, latte alebo espresso. Kapsule sú najmä z plastu, no obsahujú aj hliník a odpad z kávy, takže sa nedajú recyklovať. Ak obetujete kúsok svojho pohodlia a stavíte na iný spôsob prípravy kávy, urobíte radosť prírode, aj svojej peňaženke. Ak sa kávovaru nechcete vzdať, vyskúšajte znovupoužiteľné kapsule, ktoré môžete opakovane naplniť chutnou kávou a pripraviť tak ďalší nápoj.

auto za bicykel 

Pandémia a obavy o naše zdravie vyhnala ľudí z verejnej dopravy do áut, ktoré sme už aj tak používali prehnane. Spravme niečo pre prírodu a svoje zdravie a vymeňme auto za chôdzu alebo bicykel. V mestách, kde funguje zdieľaný servis, ani nepotrebujeme bicykel vlastniť, stačí si zaplatiť predplatné a vyraziť na cestu. Je jasné, že dochádzať desiatky kilometrov sa na bicykli nedá, no aspoň neseďme v aute každý sám. V rovnakom čase možno chodieva aj sused, a tak môžeme aspoň raz za čas ísť spolu a nechať jedného producenta emisií doma. 

Pixabay

lacné handry za udržateľný šatník 

Pri výrobe oblečenia sa produkuje veľké množstvo skleníkových plynov. Šije sa, často v továrňach s hroznými podmienkami, v objeme, ktorý nemáme šancu spotrebovať. Oblečenie potom vyhadzujeme a aj spaľujeme. Znečistí prostredie dvakrát a nikdy nebolo použité. Okrem toho majú tieto produkty rýchlej módy krátku životnosť. Pri nákupoch preto radšej stavme na kvalitu, nie kvantitu. Kúpme radšej nadčasový kúsok, ktorý skombinujeme s ďalšími v šatníku. Tie, ktoré sa nám už nepáčia nevyhadzujme, ale posuňme ďalej alebo využime ako handru.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite