Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slováci sa vlani vrhli na obchodovanie s akciami

.sponzorované .promotion

Termínované vklady prinášajú skoro nulové zhodnotenie.

Slováci sa vlani vrhli na obchodovanie s akciami

nebaví vás držať peniaze na bankovom účte a nič z nich nemať? Investovanie do akcií môže byť pre niektorých spôsobom, ako svoje úspory z dlhodobého hľadiska zhodnotiť a  významne zarobiť. Ako s investovaním do akcií začať a na čo si dávať pozor?

V prvom rade by ste mali porozumieť rozdielu medzi slovami „investovanie“ a „obchodovanie“. Tieto dva pojmy sa často zamieňajú, pritom znamenajú niečo diametrálne odlišné. Investovanie do akcií je založené na dlhodobom držaní cenných papierov s cieľom profitovať z postupného nárastu ich hodnoty počas mnohých rokov.

obchodovanie s akciami verzus investovanie do akcií

 Ak investujete, vyberiete si niekoľko akcií s veľkým potenciálom dlhodobého rastu hodnoty, tie kúpite a držíte ich niekoľko rokov, až kým ich hodnota nestúpne natoľko, že sa ich rozhodnete predať.

Naopak, obchodovanie s akciami je založené na krátkodobom držaní akcií s cieľom zarobiť na krátkodobejšom náraste ich hodnoty. Obchodovanie s akciami je časovo oveľa náročnejšie ako tradičné investovanie a zároveň je aj riskantnejšie. V prípade drvivej väčšiny menších investorov platí, že dlhodobé investovanie im dokáže zarobiť viac ako krátkodobé obchodovanie. Všetko je to však len o vašich skúsenostiach a časových možnostiach. Vráťme sa ale späť k investovaniu. Čo potrebujete na to, aby ste s ním mohli začať?

kvalitný akciový broker je základ úspechu

Keďže investovanie spočíva v dlhodobom držaní akcií, mali by ste si v prvom rade nájsť bezpečného a overeného brokera, u ktorého budú vaše peniaze v bezpečí. Voliť môžete zahraničných online brokerov, ale aj lokálne banky. Výhodou online brokera je jednoduché založenie obchodného účtu a zväčša nízke poplatky. Pozor si však dávajte na pochybných menších brokerov, u ktorých môžete prísť o peniaze.

Najbezpečnejšou cestou je investovanie cez niektorého z najväčších a najznámejších brokerov. Najlepší akciový broker je taký, ktorý má na Slovensku pobočku a je pod dohľadom Národnej banky Slovenska, vďaka čomu je prísne regulovaný a musí spĺňať všetky zákony EÚ ktoré patria k najprísnejším na svete. Pamätajte na to, že ak budete investovať do akcií cez pochybného zahraničného brokera, ktorý na Slovensku nemá ani zákaznícku podporu a má bankový účet niekde v offshore, v prípade problémov sa k svojim peniazom dostanete len veľmi ťažko.

ako vyberať akcie na investovanie?

 Pokiaľ sa chystáte investovať dlhodobo, výber dobrých akcií je mimoriadne dôležitý.

Pri investovaní sa akcie nevyberajú podľa toho, o koľko v posledných dňoch klesla či stúpla ich cena. Analyzovať by ste mali najmä ich potenciál rastu do budúcna. Ak kupujete akciu, reálne sa stávate spoluvlastníkom danej spoločnosti. Platí tak pravidlo, že vyberať by ste mali akcie spoločností, ktorým naozaj veríte a na úspechu ktorých sa chcete podieľať.

Zároveň však nedovoľte emóciám vyhrať nad rozumom. Môže sa stať, že akcie niektorej z vašich obľúbených spoločností budú riskantné a v takom prípade by ste ich radšej mali nechať tak. V rámci analýzy akcie by ste si mali všímať úroveň trhovej kapitalizácie firmy, zisky za posledné roky, pomer ceny akcie a zisku na akciu a niektoré ďalšie parametre. Vo väčšine prípadov stačí používať sedliacky rozum – napríklad, nekupovať akcie firmy, ktorá za posledné roky generuje stále väčšiu stratu.

Osvedčeným riešením pri kúpe akcií sú tzv. Bluechips akcie. To sú akcie najväčších spoločností, ktoré majú na trhu takmer monopolné postavenie a teda zaručujú, že ich len taký hocijaký trhový vplyv nepoloží na kolená. K Bluechips akciám patria napríklad akcie Apple, Google, Facebook a podobne. Pri takýchto firmách nehrozí, že len tak, zo dňa na deň, skrachujú. Plus, ich zisky každým rokom rapídne narastajú, takže Bluechip akcie prinášajú aj pomerne slušné výnosy.

eTF Fondy

Začínajúci investor môže siahnuť po ETF fondoch ktoré ponúkajú výhody širokej diverzifikácie do stoviek firiem a nízkych poplatkov, keďže sú väčšinou pasívne teda kopírujú daný trh.

nebojte sa krátkodobých cenových výkyvov

Aj ceny akcií najväčších spoločností kolíšu. Pri investovaní sa nemôžete zľaknúť, ak budete pár eur v strate. Na akciu sa musíte pozerať ako na dlhodobú investíciu, ktorej hodnota občas klesne, no v niekoľkoročnom horizonte dlhodobo stúpa. Každý investor by však mal pravidelne sledovať novinky týkajúce sa firiem, ktorých akcie vlastní, aby vedel o všetkých problémoch, ale aj priaznivých správach a v prípade potreby mohol zakročiť – predajom, alebo dokúpením ďalších akcií. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite