Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bábovka – klasika slovenských múčnikov

.sponzorované .promotion

Na žiadnej slávnostne prestretej vianočnej tabuli nesmie chýbať sladký múčnik či dezert. Všade tam, kde sa Vianoce oslavujú, sa práve na tieto sviatky pripravujú tradičné sladké pokrmy s dlhou históriou. Poznáte slovenský štedrák? A čo nemecká štóla, talianske panettone alebo španielsky turrón? Je ich nepreberné množstvo. A čo taká absolútna klasika slovenských múčnikov - bábovka? Zdanlivo všedná, ale nikdy nie obyčajná. Nechajte si domovom rozvoňať práve tú vašu najobľúbenejšiu vianočnú ozdobu alebo tento rok vyskúšajte niečo nové…

Bábovka – klasika slovenských múčnikov

začneme u nás. Slovenský národný skladaný koláč z nadýchaného kysnutého cesta so štyrmi druhmi náplní - makovou, orechovou, tvarohovou plnkou a domácim lekvárom to je štedrák - dokonalá kombinácia chutí. Nemecká štóla - kyprá buchta, ktorá zdomácnela aj u nás, hojne posypaná vrstvou práškového cukru, plnená hrozienkami, mandľami a kandizovaným ovocím a má tvar bochníka, ktorý má pripomínať malého Ježiška zabaleného v plienkach.

Talianske panettone - sladký chlieb s hrozienkami a kandizovanou pomarančovou a citrónovou kôrou. Pečie sa v Taliansku na Vianoce a Nový rok a pochádza už z 15. storočia. Základnými surovinami pre španielsky turrón sú mandle, včelí med a cukor, z ktorých sa tradičným postupom vyrába sladká hmota podobná tureckému medu. Tento recept sa odovzdáva z generácie na generáciu a každá španielska oblasť a rodina má svoju vlastnú upravenú receptúru.

Koláče, bábovky, buchty sú aj dnes základom českej sladkej kuchyne. Suroviny sa menia podľa ročného obdobia, teraz v zime využívame najradšej zásoby lekváru, maku, orechov, zaváranín a sušeného ovocia. Pečenie je tradičný spôsob, ako potešiť celú rodinu či priateľov. Jediné, čo ešte potrebujete, sú kvalitné formy a plechy.

Formy na pečenie Tefal Delibake sú vyrobené z vysoko kvalitnej uhlíkovej ocele, s nemeckým know-how a predstavujú zaručený kľúč k úspechu! Aj tie najzložitejšie recepty sú vďaka nepriľnavému povrchu jednoduché, možno ich z foriem ľahko vyklopiť a výborne sa čistia. Nepriľnavý povrch Tefal je technická vrstva vyrobená z polyméru s označením PTFE (polytetrafluoretylen) a práve ten určuje u riadu nepriľnavé vlastnosti. PTFE je zo zdravotného hľadiska natoľko nezávadný, že je mnohokrát využívaný v zdravotníctve k povrchovej úprave kardiostimulátorov a miniatúrnych trubičiek nahradzujúcich tepny.

S formou na bábovku Tefal Delibake (J1640274) 22 cm si užite sladkú chuť úspechu aj u tých najzložitejších receptov! Nepriľnavý povrch formy na bábovku zaisťuje jednoduché vyklopenie, uľahčuje pečenie a ľahko sa čistí. Odporúčaná cena je 349 Kč / 13,90 EUR / 4 690 Ft.

Jablkovo-orechová bábovka

100 g pomletých orechov najlepšie vlašských, ale môžu byť mandle

1/2 hrnčeka trstinového cukru

1 hrnček polohrubej múky

1/2 hrnčeka oleja

150 g nastrúhaných jabĺk

4 vajcia

1 prášok do pečiva

100 ml mlieka

Tuk + múka na vymazanie a vysypanie formy.

Zmiešame najprv suché ingrediencie a potom pridáme všetko ostatné. Zamiešame a pečieme v predhriatej rúre na 160 stupňov cca 45 minút.

TIP: pripravte si polevu z čoko-orieškovej nátierky rozohriatej v mikrovlnnej rúre. Ale môžete použiť aj horúcu čokoládu rozohriatu s trochou masla, a nakoniec posypať mandľami

@fit_stepbystep, Eliška Bodišová

Tefal Delibake odnímateľné dno (J1641574) 28 cm disponuje odnímateľným dnom, takže môžete podklad tiež použiť ako servírovací tanier, čo vám ušetrí ďalší krok! Odporúčaná cena je 449 Kč / 15,90 EUR / 5 890 Ft

Linecká torta

Naše babičky piekli lineckú tortu hlavne na jeseň, kedy bolo dosť jabĺk. Ale nesmela chýbať ani na vianočnom stole.

Ingrediencie:

250 g hladkej múky

130 g masla

120 g cukru

4 ks veľké jablká

1 ks vajce

citrónová šťava

štipka soli

múka na dosku

Postup:

1. Do hladkej múky zmiešanej so štipkou soli zamiešame cukor, potom postupne zapracujeme mierne povolené maslo a vajce, vypracujeme cesto, ktoré necháme chvíľu odležať.

2. Nastrúhame si umyté a olúpané jablká.

3. Z 2/3 cesta rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche plát o niečo väčší, ako je tortová forma, cesto do tukom vymastenej formy položíme (okraje musia siahať kúsok nad okraj formy), rozložíme nastrúhané jablká pokvapkané citrónovou šťavou.

4. Zo zvyšku cesta nakrájame prúžky, položíme ozdobne do kríža, zamotáme ozdobne i okraje.

5. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút.

www.tefal.cz

www.tefal.sk

www.homeandcook.sk

Francúzska rodinná firma Groupe SEB, na českom trhu známa vďaka značkám Tefal, Rowenta či Krups, sa v rámci svojho projektu zaväzuje k opraviteľnosti výrobkov po dobu 10 rokov - to platí už pre celých 95% produkcie spoločnosti.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite