Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vaša ďalšia cestovateľská zastávka? Košice!

.sponzorované .promotion

Košice nie sú metropolou východu len tak pre nič - za nič. Druhé najväčšie mesto na Slovensku dýcha pokojom a atmosférou, ktoré mu môže závidieť nejedna svetová destinácia. O to viac, že sa tu turisti nemusia báť davov a môžu sa spoľahnúť na to, že legendárnu “východňarčinu” začujú aj niekoľkokrát do dňa. A to zďaleka nie sú jediné dôvody, pre ktoré by ste mali tento rok zvážiť ich návštevu.

Vaša ďalšia cestovateľská zastávka? Košice!

ak nejaké slovo vystihuje Košice, je to pohoda. Tá z Hlavnej ulice, ktorá je srdcom mesta, citeľne srší. Z terás počuť vravu a smiech, okolím sa rozlieha žblnkot vody z fontán a budovy, ktoré nezničil ani zub času, sa kúpu v slnečnom svetle.

Centrum mesta si nevyžaduje náročné chodenie ani používanie auta alebo mestskej hromadnej dopravy. Všetky pamiatky, ktoré by mal správny návštevník Košíc navštíviť, sa nachádzajú v okruhu približne pol kilometra od Dómu sv. Alžbety, takže sa naozaj niet kde ponáhľať. Takouto aktivitou – ktorú miestni nazývajú korzovanie – sa im zároveň priblížite najviac. Potom stačí už len “chytiť” prízvuk, začať vetu s “ta” a ukončiť ju s “ne” a môžete si povedať, že si ste vyskúšali život Košičana.

gastronomické a pivné nebo

Prechádzka centrom mesta neznie zďaleka tak vyčerpávajúco, ak sa je kde zastaviť na dobrý obed, koláč alebo zmrzlinu. Rovnako ako v minulosti, aj teraz sa v Košiciach stretávajú národné kuchyne z celého sveta počnúc slovenskou a maďarskou, pokračujúc židovskou alebo vietnamskou a končiac mexickou a stredomorskou.

Po výdatnom jedle padne dobre aj pohár piva. Za posledné roky vykvasili miestne pivovary do kvality i popularity, a tak si môžete vybrať z desiatok druhov lokálnych pív uvarených s oddanosťou nadšených sládkov.

ani za prírodou nemusíte ísť ďaleko

Hlavná ulica je z každej strany obklopená kopcami. Niektoré z nich mali tú smolu, že na nich teraz stoja bytovky. Iné, ako napríklad lesopark Bankov, ponúkajú priestor na príjemnú prechádzku, ďalšie ako Kojšovka, ľahkú turistiku. Širšie okolie Košíc je ideálne aj pre deti. Ponúka ZOO, Bobovú dráhu, lanový park či jazdu Detskou železnicou, no i lezeckú stenu a zábavno-vedecké centrum.

Ďalšie poklady východu sa ukrývajú za hranicami mesta. Do 100 minút nájdete 18 jaskýň, pralesov, hradov i zámkov, ktoré patria do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Aby ste však nemali predstavu, že vás čaká iba chodenie, necelú hodinu od Košíc sa rozprestiera vinohradnícka oblasť Tokaj, v ktorej slovenskí vinári pripravujú svoje jantárové skvosty. Môžete tak ochutnať poctivo pripravené víno, ktoré obľubovali Kráľ Slnko, Beethoven či Bram Stoker.

Košice sú mestom, ktoré by vo vašom cestovateľskom zozname nemalo chýbať. Ak ste zvedaví, aké krásy a zážitky na vás čakajú, oficiálna stránka oblastnej organizácie cestovného ruchu Visit Košice ponúka desiatky tipov na to, ako si ich naplno užiť.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite