Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ktoré bežecké športové podujatia sa rušia a ako sa pripraviť na ďalšiu sezónu?

.sponzorované .promotion

V dôsledku šírenia koronavírusu sa na Slovensku začali zavádzať mnohé bezpečnostné opatrenia. Okrem škôl boli zatvorené aj internáty, divadlá a nákupné centrá. Výnimkou neboli ani rôzne podujatia vrátane tých bežeckých. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, čo presne to pre svet bežca znamená.

Ktoré bežecké športové podujatia sa rušia a ako sa pripraviť na ďalšiu sezónu?

Dočasne platí zákaz všetkých športových podujatí

Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky zakázal usporadúvanie všetkých športových podujatí na dobu 2 týždňov. Najviac sa to dotklo hokeja tesne pred play off. Zrušený však bol aj obľúbený ČSOB maratón, ktorý sa mal opäť konať v uliciach Bratislavy. Organizátori na situáciu zareagovali jeho presunutím na september. Konať sa nebude ani Viedenský maratón.

Ako sme na tom v porovnaní s Talianskom

Čo sa týka športových podujatí, v európskom epicentre vírusu, Taliansku, sú zápasy najvyššej futbalovej ligy naďalej povolené. Avšak bez prítomnosti divákov. Slovensko podobnú možnosť zvažovalo, no nakoniec sa rozhodlo pre plošný zákaz všetkých podujatí. Dôvodom je snaha zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Vzhľadom k dĺžke inkubačnej doby, ktorá u nakazeného môže predstavovať až 2 týždne, je takéto rozhodnutie na mieste.

Čo tieto opatrenia znamenajú pre bežca?

Keďže sa všetky väčšie podujatia predbežne rušia, zabudnite na vysnený maratón. Zdoláte ho neskôr. Zatiaľ naďalej trénujte. Ideálne v prírode. Vyhýbajte sa však kontaktu s ľuďmi. Pokiaľ nemusíte, necestujte prostredníctvom MHD a zdržiavajte sa prevažne doma. Koronavírus sa totiž šíri kvapôčkami počas kašľa a kýchaním.

Nezanedbajte pohyb, no buďte obozretní

Vaše telo začne chradnúť a stanete sa náchylnejší na ochorenia. Dostatočný pohyb vašu imunitu naopak posilní. Zbytočne to však nepreháňajte. Priveľmi intenzívne tréningy váš organizmus oslabia. Pri voľnejšom behu to nehrozí, takže môžete zostať pokojní.

Prevetrajte bežecké topánky v prírode

Keď sa konečne odhodláte k behu, vyberte sa mimo mesta. Okrem toho, že čerstvý vzduch v prírode je zdravší, vyhnete sa aj kontaktu s ľuďmi. Pri behu pomedzi stromy si vyčistíte myseľ a odbúrate stres. Ako bežecké topánky v prírode odporúčame zvoliť trailovú bežeckú obuv. Po dlhom behu si doprajte 48 hodinovú pauzu. Vaše svalstvo potrebuje čas na regeneráciu. Doprajte mu ho.

Pri tréningu dýchajte správne

Chybou väčšiny začínajúcich, ale aj niektorých skúsenejších bežcov býva nesprávne dýchanie. Pozor si dajte najmä na extrémy. Nedýchajte príliš hlboko, ale ani príliš plytko. Dôraz kladte na samotný výdych. Dýchanie vždy prispôsobte rýchlosti vášho behu. Pri rýchlejšom tempe budete potrebovať viac kyslíka, čiže by ste mali začať dýchať aj ústami.

Beh je (takmer) zadarmo

Na beh nemusíte minúť všetky vaše úspory. Najdôležitejšia je však technika. Pri nej vám nepomôžu rady od iných. Nájsť si ju musíte vy sami. Nie je to nič ťažké. Behajte pravidelne a začnete sa zlepšovať. Dajte si pozor na dlhšie prestávky. Po tom, čo koronavírus bude porazený, iste chcete byť na beh pripravení.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite