Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nórsko a Island sa stretnú so Slovenskom

.sponzorované .promotion

Vydavateľstvo W Press, ktoré vydáva časopis .týždeň, pracuje na projekte Kto hovorí, že som outsider? Jeho cieľom je ukázať, ako umenie pomáha začleniť ľudí do spoločnosti.

Nórsko a Island sa stretnú so Slovenskom Boris Németh

v rámci projektu sa v priebehu novembra 2016 uskutočnila cesta Filipa Olšovského, Borisa Németha a Marcela Pázmana na Island a do Nórska, kde zisťovali ako sa cudzinci, zdravotne či mentálne znevýhodnení ľudia dokážu presadzovať v spoločnosti a tiež vďaka čomu sa islandská hudba presadzuje v celom svete.

Na Islande sa reportéri .týždňa stretli s kapelou The Ills, ktorá ako prvá slovenská skupina vystúpila na hudobnom festivale Iceland Airwaves Music Festival. 13. novembra 2016 vyšiel v časopise .týždeň o tejto kapele profilový článok pod názvom Illsland. Na Islande sa reportéri stretli aj s islandskými hudobníkmi. Z týchto stretnutí vznikla profilová fotoséria Borisa Németha, na ktorej zachytil Bena Frosta, Chrisa Fostera, Elin Sveinsdottir, Franka Aarninka, Laufey Gudjonsdottir, Megan Horan, Olenu Simon, Scotta McLemorea a Sigtryggura Baldurssona. Práve Sigtryggur Baldursson je zástupca partnera projektu z islandskej strany, Icelandic Music Export, organizácie, ktorá pomáha islandskej hudbe preraziť v zahraničí. Táto fotoséria bude obšírnejšie spracovaná aj v knižnej podobe.

Na ľudí s mentálnym znevýhodnením sa zameral Filip Olšovský v reportáži Ich očami o islandskom televíznom programe Með okkar augum (Našimi očami), ktorý pripravujú ľudia s rôznym mentálnym znevýhodnením. Do podoby dokumentárneho filmu túto tému spracoval Marcel Pázman. Obdobný projekt fungujúci na Slovensku predstavila v druhej časti tejto reportáže Denisa Gdovinová. Zameriava sa v nej na výsledky ľudí s mentálnym znevýhodnením pracujúcich pre televíziu TV Rojko.

Súčasťou návštevy Islandu bolo aj stretnutie s režisérom a producentom Friðrikom Þórom Friðrikssonom. Vďaka ďalšiemu partnerovi projektu, The Icelandic Film Centre, bude na Slovensku vo februári 2017 premietaný Friðrikssonov film A Mother's Courage o autizme. Režisér porozprával na kameru o svojich dôvodoch, filmovaní a výsledkoch práce nášmu videoredaktorovi Marcelovi Pazmánovi. V nadväznosti na túto tému, pripravil redaktor .týždňa, Anton Vydra, reportáž o ľuďoch s autizmom na Slovensku Autizmus: Prekričať sa k šťastiu, ktorá vyšla 6. novembra 2016.

V nórskom Bergene sa reportéri zamerali na umelecký súbor Fargespill, ktorý integruje prisťahovalcov a utečencov do spoločnosti prostredníctvom umenia. Tento súbor je nórskym partnerom projektu. Z Bergenu vznikla reportáž Filipa Olšovského Ako vrátiť darované, ktorá 12. decembra vyšla v časopise .týždeň. Jej súčasť tvoria fotografie z fotoreportáže Borisa Németha o jednom dni v živote Hsa Mu Kar, ktorá sa prisťahovala do Nórska s rodičmi pred desiatimi rokmi. Detailnejšie spracovanie tejto témy predstaví vydavateľstvo W Press v knižnej publikácii vo februári 2017.

Marcel Pázman spracoval dokumentárny film o živote chlapca z Etiópie, Gutu Abera, ktorému sa taktiež vďaka činnosti Fargespill podarilo začleniť do spoločnosti. Tanečné hudobné vystúpenie v koncertnej sale Grieghallen v Bergene je ukážkou výsledkov dlhoročnej práce tejto organizácie.

Diskusie, fotografická výstava, premietanie videí a prezentácia publikácie z cesty do Nórska a na Island budú súčasťou festivalu Norway and Iceland meet Slovakia, ktorý sa uskutoční 22. až 24. februára 2017 v Bratislave v KC Dunaj.

Pre viac informácií kontaktujte: Veronika Pizano
, e-mail: pizano@tyzden.sk, 
tel.: +421 908 210 290.

Projekt je financovaný z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite