Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako vrátiť darované

.filip Olšovský .časopis .reportáž

O národe Karenov, ktorého príslušníci žijú najmä v Barme a Thajsku, sa v Európe príliš nevedelo. Až kým sa kdesi v Nórsku neobjavilo dievča s fascinujúcim životným príbehom.

Ako vrátiť darované Boris Németh Devätnásťročná Hsa Mu Kar prišla spolu s rodičmi a bratom do Nórska pred desiatimi rokmi. To zlé už majú za sebou, teraz si užívajú to dobré.

v roku 2007 oslavovali obaja členovia nórskeho kráľovského páru významné jubileá. Kráľ Harald Piaty dovŕšil sedemdesiat rokov v januári, jeho manželka Sonja mala oslavu začiatkom júla. Pre prominentných oslávencov bol pripravený galavečer, do ktorého svojím kúskom prispel každý z piatich nórskych regiónov. Západná časť krajiny na oslavy do Osla vyslala Fargespill – hudobný a tanečný súbor z Bergenu, v ktorom vystupujú deti rôznych národností. Fargespill napokon celé kolo gratulácií otváral. Takže keď celoštátna televízia spustila živý prenos, pred očami kráľovskej rodiny, ako i divákov po celom Nórsku sa ako prvá objavila ona, vtedy deväťročná Hsa Mu Kar z Barmy.

Odvtedy prešlo takmer desať rokov a v živote Hsa Mu Kar sa zmenilo takmer všetko. Teda okrem toho, že stále spieva a tancuje vo Fargespille a nenávidí make-up, ktorý jej nedokázali nanútiť ani prísne maskérky v televízii. Inak je však jej život v Bergene úplne iný než v roku 2007. To bola v Nórsku iba niekoľko mesiacov a okrem slov, ktoré poznala z piesní Fargespillu, veľa iných nevedela. Mala za sebou prvú severskú zimu a úvodné mesiace v škole, kde musela dobiehať naraz tri ročníky. Inú možnosť však nemala.

Hsa Mu Kar raňajkuje sama. Otec pracuje už od skorého rána, zatiaľ čo mama s bratom ešte dospávajú včerajšiu zmenu.Boris NémethHsa Mu Kar raňajkuje sama. Otec pracuje už od skorého rána, zatiaľ čo mama s bratom ešte dospávajú včerajšiu zmenu.

Hsa Mu Kar sa narodila v utečeneckom tábore v Thajsku. Napriek tomu, že sa (tak ako celá jej rodina) považuje za Barmčanku, svoju rodnú krajinu nikdy nevidela. Otec Hsa Mu Kar z domova odišiel už v roku 1980, no ešte ďalších pätnásť rokov hľadal spôsob, ako z krajiny zmietanej vojnou utiecť. Až v roku 1995 sa mu, už aj s manželkou a prvorodeným synom, podarilo utiecť do prihraničného tábora v thajskej džungli, v ktorom sa narodila aj Hsa Mu Kar. Prežila v ňom prvých deväť rokov života, chodila v ňom do škôlky a učila sa spievať. Aj keď jej všetci starší stále opakovali, že nemá hudobný sluch, a preto jej nikdy nedovolili spievať medzi ostatnými.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite