Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižné novinky pre náročného čitateľa

.sponzorované .promotion

Gorila.sk pre vás vybrala zaujímavé knižné novinky, o ktorých by ste mali vedieť.

Knižné novinky pre náročného čitateľa Gorila.sk

Kmeny 90

Kniha Kmeny 90 je poslednou časťou úspešnej trilógie Kmeny a Kmeny 0. Najočakávanejšia publikácia tohto roka mapuje unikátne obdobie 90.rokov pomocou pohľadu do prostredia mestských subkultúr a okrajových kultúrnych spoločenstiev. Kniha odkrýva dôsledky zmien, ktoré odštartovala Nežná revolúcia v novembri 1989. V 25 kapitolách si budete môcť prečítať, akým spôsobom ovplyvnilo otvorenie hraníc umeleckú scénu, a akým zmenám čelila vtedajšia mládež.

Jabloň v zime (Dežo Ursíny)

Ursinyho listy Eve oživujú atmosféru 70. rokov. V poradí tretia zbierka listov prináša zozbierané listy z rokov 1971 – 1973, ktoré sú v prvom rade listami milostnej žiadostivosti a túžby. Druhou paralelou knihy je postoj generácie, vstupujúcej do slobodného sveta hudby, filmu, literatúry, divadla, ktorý sa práve menil na svet reálneho socializmu.

Pionýři a roboti (Pavel Ryška)

Kniha mapuje zlatú éru československej ilustrácie, kedy po rokoch stalinistického socialistického realizmu začali do vizuálnej tvorby prenikať najprogresívnejšie postupy. Vedľa peroviek sa znovu objavili koláže a kombinované techniky, ktoré sa z novín, časopisov a kníh rozšírili do najrôznejších propagačných prostriedkov, vrátane televízie. Plastické vízie dokonalej budúcnosti, zrodené z popisných ilustrácií budovateľských ideálov, ustúpili abstraktným kompozíciám.

Moruša (Iboja Wandall-Holm)

Kniha dánskej spisovateľky, ktorá osobne zažila pocit strachu o vlastný život. Pod taktovkou vydavateľstva Absynt prichádza na pulty kníhkupectiev výnimočná kniha, ktorá približuje tragédiu slovenských Židov počas rokov Slovenského štátu. Kniha Moruša neprezentuje len autentické výpovede o hrôzach vojny a koncentračných táborov, ale opiera sa o obrovskú túžbu žiť a neprestať byť človekom za každej okolnosti.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite