Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aký bol rok 2016 v politike?

.sponzorované .promotion

Voľby na jar, protesty cez leto a jesenný spánok. Taký bol uplynulý rok v Slovenskej politike. Je to dobre alebo zle?

Aký bol rok 2016 v politike? Thinkstock

ak by ste si prečítali titulky najväčších slovenských denníkov či týždenníkov u nás, zrejme by ste mali pocit deja-vu. Áno, toto ste už niekde videli a tie pocity ste už niekedy zažili. V niečom sa však predsa len rok 2016 odlišoval. Mali sme tu raketový pád nádejného „gazdu“ a spojenie nespojiteľných strán. Niektoré neprekročiteľné hranice sa prekročili, iné nové sa stanovili.

voľby priniesli novinky

Niekedy vie byť politika nevypočítateľná. To sa presne stalo v marci tohto roku, kedy sa u nás konali voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Tieto voľby sú najdôležitejšie z hľadiska celoslovenskej politickej situácie, pretože z nich vzíde nová vláda. Navzdory viacerým prieskumom, voľby dopadli úplne inak, ako sa čakalo.

Prvým dôležitým faktorom, ktorý navždy poznačil našu politickú mapu, bol vstup ĽSNS do parlamentu. Nepochybne sa zviezla táto strana na vlne odporu voči imigrácii a tiež voči systému fungovania EÚ. Podobnú rétoriku mala aj strana Sme rodina, ktorú založil podnikateľ Boris Kollár. Ten sa stal rovnako veľmi populárny s podobnými tézami.

Dovtedy vládnuca ľavicová strana SMER vo voľbách získala oveľa menej, ako jej predpovedali prieskumy. Z niekdajšieho hegemóna, ktorý pravidelne atakoval hranicu 50 % volebných preferencií v prieskumoch sa stala strana, ktorá dodnes dosahuje nie viac ako 30 % hranicu. Problém však bol ešte niekde inde...

opozícia mimo hru

Opozičné strany, najmä SaS a OĽANO, prekvapili. Z niekdajších outsiderov prieskumov sa stali dve najsilnejšie strany mimo vládnej koalície. Tá bola, vzhľadom na výsledky volieb, zložená prekvapujúco z mixu dovtedajšej vládnucej strany SMER a niekoľkých iných pravicových strán.

Negatívne prekvapenie priniesol výsledok strany Sieť. Radoslav Procházka, ktorý mal rok predtým našliapnuté do premiérskeho kresla bol lídrom opozície, dotiahol svojich kolegov do parlamentu s odretými ušami. Podobne sa to stalo aj strane Most-Híd. Naopak, kolegom z KDH sa to nevydarilo a tak je z jednej z najstarších strán u nás len mimoparlamentný hráč.

Rozdelenie kresiel v parlamente aj medzi dve nové strany ĽSNS a Sme rodina prinieslo pat aj mat. Mat to bol najmä pre súčasné opozičné SaS a OĽANO a pat to bol pre všetkých. Politická situácia tak prinútila strany zmazať rozdiely, ktoré sa predtým zdali byť nezmazateľné. Nová vláda v zložení SMER, SNS, Most-Híd a Sieť bola takto pred rokom nepredstaviteľná. Otázkou je, ako dlho vydrží a čo sa stane o rok či dva.

aká nás čaká budúcnosť?

O niekoľko týždňoch skončí slovenské predsedníctvo EÚ a rok 2017 môže priniesť viacero zaujímavých zmien. Prvou môže byť čiastočné prekreslenie politickej mapy pri krajských voľbách, čiže voľbách do VÚC. To, či budú jednokolové alebo dvojkolové, rozhodne parlament. Zaujímavejšie bude, kto v nich nakoniec uspeje a v akej zostave budú strany bojovať o voliča.

V roku 2017 sa môžu dostať na scénu aj nové politické subjekty, či už strana Richarda Rybníčka alebo strana okolo nových ľudí, ktorí zatiaľ neboli zapojení v politike. Oba faktory môžu byť veľmi dôležité a len čas ukáže, ako významné. Súčasná opozícia sa musí novej konkurencie báť rovnako, ako súčasná koalícia. Zmena pomerov by bola ale určite viac v neprospech vládnucich strán.

Ak chcete zostať informovaní, najlepšou možnosťou je pravidelne sledovať všetky dôležité informačné kanály. Sem nepochybne patrí aj internet, kde majú svoje webové stránky všetky významné denníky a týždenníky. Aktuálne informácie každý deň z oblasti politiky prinášajú napríklad aj Webnoviny, známy portál tlačovej agentúry SITA.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite