Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

4 zaručené tipy, ako úspešne zvládnuť kiahne

.sponzorované .promotion

Najčastejšie postihujú ovčie kiahne deti. Podľa štatistík ich malo do veku 20 rokov až 90 % populácie. Čo robiť, ak sa objavia?

4 zaručené tipy, ako úspešne zvládnuť kiahne Thinkstock

vo svojej podstate patria ovčie kiahne medzi prakticky neškodné choroby, ktoré majú tú výhodu, že ich môže človek dostať len raz. Po ich prekonaní sa totiž v organizme vybuduje doživotná imunita a druhýkrát ich už dostať nemožno. Na druhú stranu, rozhodne by ste nemali toto ochorenie podceniť, pretože v opačnom prípade si môže dieťa odniesť do života „poškrabanú“ kožu.

za všetko môže vírus Varicella

Pôvodcom ovčích kiahní je vírus zvaný Varicella. Ochorenie sa vyskytuje najviac u detí do 6 rokov, pričom výskyt u novorodencov závisí od toho, či matka už prekonala ovčie kiahne. Pokiaľ áno, tak po pôrode je dieťa prvé mesiace chránené protilátkami priamo z tela matky.

Vírus ako taký je veľmi nákazlivý a jedno dieťa od druhého sa môže nakaziť aj krátkym pobytom v spoločnej miestnosti. Kiahne sa preto typicky vyskytujú najmä v kolektívoch, najviac v školských a predškolských zariadeniach, kde je prenos veľmi častý. Bežná inkubačná doba je okolo 2 až 3 týždňov, takže choroba sa nemusí prejaviť hneď po nakazení sa.

Prvá fáza ochorenia sa prejavuje najmä únavou, malátnosťou, výtokom z nosa, kýchaním a postupným nárastom len mierne zvýšenej teploty. Väčšinou býva prvá fáza nevýrazná a rodič si ju nemusí u dieťaťa ani všimnúť. V druhej fáze už dochádza k výskytu pupencov a pľuzgierov na pokožke, pričom tento výsev je sprevádzaný už horúčkou a viditeľnou malátnosťou.

4 rády, čo robiť a čo nerobiť

Ak chcete vedieť, ako chorobu zvládnuť čo najlepšie a tak, aby bol priebeh priaznivý aj do budúcnosti, je potrebné dodržiavať niekoľko základných režimových opatrení a to tak u dospelých, ako aj u detí:

1. Neškriabať pokožku

Samozrejme, prvým a najdôležitejším pravidlom je, že postihnuté miesta sa nesmú škriabať, hoci to človeka prirodzene k tejto činnosti samotná choroba „núti“. Prvé pľuzgiere sa spravidla objavia na tvári a vo vlasoch, neskôr na hrudi a nohách. V žiadnom prípade nesmiete dovoliť dieťaťu, aby si ich škriabalo, pretože mu zostanú nepríjemné následky.

2. Dostatočne zavodniť organizmus

Veľmi dôležitou súčasťou liečby je dostatočný pitný režim. Odporúčajú sa podávať rôzne bylinné čaje, samozrejme aj čistá voda, skvelé sú ovocné šťavy - samozrejme najlepšie tie, ktoré si vyrobíte doma pomocou odšťavovača. Dostatočné zavodnenie organizmu pomáha zmierniť horúčku a dostáva do tela rôzne vitamíny.

3. Žiadna kozmetika

Prvé dva dni sa odporúča obmedziť kúpanie a sprchovanie. Na rozdiel od minulosti, kedy to bolo zakázané počas celej choroby, nastal posun už aj tu. Po prvých dvoch dňoch už je možné pokožku umývať a niektoré zahraničné zdroje dokonca hovoria, že čím viac, tým lepšie - takže napríklad nie je výnimkou aj sprchovanie sa 3 krát za deň.

4. Nenatierať aj natierať

Kým v minulosti sa odborníci zameriavali na natieranie pľuzgierov, najnovšie poznatky ukazujú, že je lepšie nechať celú pokožku voľne dýchať. Pľuzgiere treba nechať transformovať na chrasty, ktoré sa samozrejme nesmú škriabať a musia voľne odpadnúť. Ak sa dieťaťu podarí si nejaké vyškriabať, vtedy môžete skúsiť natierať postihnuté miesto špeciálny gélom, ktorý výrazne zjemní prípadné jazvy.

chcete vedieť viac?

Ak ste stále hladní po ďalších informáciách o kiahňach, odporúčame vám naštudovať si na internete detailný priebeh choroby a možnosti liečby. Odporúčame portály plné skúseností, ale nezabudnite ani na odbornejšie informácie. Všetko o tejto chorobe, ale aj mnohých iných ochoreniach, nájdete napríklad aj na špecializovanom webe o chorobách zvanom Zdravotéka.sk.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite