Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako si vybrať nemocnicu alebo polikliniku

.sponzorované .promotion

Zdravotné problémy nemá nikto rád. Ak už nastanú, je veľmi dôležité obrátiť sa na odbornú starostlivosť tam, kde vám najlepšie pomôžu.

Ako si vybrať nemocnicu alebo polikliniku Thinkstock

Niekedy môže aj banálna operácia spôsobiť problémy, prípadne naopak nemožnosť včas a v potrebnej kvalite absolvovať dôležité vyšetrenie môže zdravotný stav ešte viac skomplikovať. Ako by ste mali postupovať, ak sa ocitnete v takýchto problémoch? Základom je vedieť si vybrať takú polikliniku a nemocnicu, kde vám poskytnú vyšetrenia aj liečbu včas a najlepšie, ako sa len dá.

Získajte si informácie

Prvým pravidlom je mať dostatok informácií. V tomto prípade je veľmi dobrým pomocníkom internet, kde môžete nájsť nielen všeobecný zoznam nemocníc alebo polikliník, ale aj informácie o tom, ako sa im darí, či majú nové prístroje, aká je spokojnosť iných pacientov s daným zariadením a čo všetko sa tam vykonáva.

Portál vZdravotníctve.sk je napríklad takýmto miestom. Získate tu informácie zamerané nielen na zdravotníctvo všeobecne, ale aj na jednotlivé Zdravotnícke zariadenia na Slovensku. Ak niektorá nemocnica nakúpi moderné vybavenie, otvorí nový pavilón, prípadne ak sa zlepší rozsah poskytovaných vyšetrení v nejakej poliklinike, na tomto portály nájdete všetky takéto informácie.

Druhou možnosťou je využiť napríklad aj oficiálne webstránky samotných zdravotníckych zariadení, aj keď tu narazíte skôr na informácie oficiálnejšieho charakteru, podobne ako aj na stránke Ministerstva zdravotníctva. Pokiaľ ide o známe média na internete, tak noviny ako SME či Denník N sa venujú skôr všeobecnému zdravotníctvu.

Skúsenosti sú nadovšetko

Okrem informácií z verejných zdrojov vyskúšajte získať aj informácie od samotných pacientov. Môžete sa popýtať vo svojom okruhu priateľov, rodiny a známych, prípadne aj úplne neznámych ľudí. Aj v tomto prípade môže veľmi dobre pomôcť internet a rôzne internetové diskusie a fóra.

V tomto prípade existuje veľmi veľa rôznych portálov, kde užívatelia zdieľajú svoje skúsenosti, napríklad na jednom známom portály hodnotia pravidelne mamičky a budúce mamičky pôrodnice. Ženy sú v tomto ohľade veľmi aktívne, pretože napríklad aj na webstránke Diva sa pravidelne rozoberajú témy ohľadom lekárov a nemocníc, ale aj všeobecné témy o zdraví.

Okrem portálov typu diskusné fórum odporúčame navštíviť aj stránky z oblasti zdravia a zdravotníctva, ktoré sa zameriavajú na hodnotenie lekárov. Tu však ide najmä o súkromné ambulancie v rámci jednotlivých zdravotníckych zariadeniach, no ak idete do nemocnice či polikliniky práve kvôli vyšetreniam u súkromného lekára, je to tiež cenný zdroj skúseností.

Pri výbere pozor aj na čakacie lehoty

Ak už máte dostatok informácií a viete aj podľa skúseností ostatných, ktoré ambulancie, nemocnice alebo polikliniky v okolí vášho bydliska sú na tom najlepšie, nezabudnite asi zistiť informácie aj od vašej zdravotnej poisťovne. To, či prepláca alebo neprepláca výkony v danom zariadení, je len jedna stránka veci, hoci nezanedbateľná.

Veľmi dôležité je vedieť aj to, aké sú čakacie lehoty na jednotlivé vyšetrenia, ošetrenia alebo zákroky a to aj z pohľadu toho, v akej zdravotnej poisťovni máte zdravotné poistenie. Darmo bude mať nemocnica alebo poliklinika výborné hodnotenie, ak musíte ako poistenec niektorej zdravotnej poisťovni čakať dlho, kým príde na vás rad. Niekedy ale nemusí byť vina len na strane zdravotnej poisťovni, ale aj priamo v danom zariadení.

Keď ide o zdravie, ide o všetko

Zdravie je naozaj jediná dôležitá vec, ktorú máme. Mali by sme si ho preto čo najviac chrániť. Samozrejme, sú choroby alebo úrazy, ktoré sa nedajú vopred nijako predvídať a zabrániť im je nemožné. V týchto prípadoch sa hodí vedieť, ktoré polikliniky a nemocnice sú najlepšie, prípadne aj to, čo sa v nich deje. Skúste teda predvídať a už dnes si získajte všetky dôležité informácie o zdravotnej starostlivosti.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite