Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

August Strindberg: Príbehy zo života manželského

.pR .promotion

Príbehy zo života manželského vyvolali v čase ich vydania vášnivé debaty. Autora dokonca dohnali pred súd.

August Strindberg: Príbehy zo života manželského

August Strindberg (1849 – 1912) sa po prvý raz predstavil ako programový antifeminista a mizogýn, čiže muž s chorobným odporom voči ženskému elementu. Ženu vykresľoval ako dravca, ktorý sa v manželstve usiluje len a len zničenie partnera. Považoval manželstvo za „formálnu ochranu prostitúcie“ a za „klietku do ktorej sa obaja partneri dobrovoľne zatvoria“. O vzťahu so svojou matkou vyhlásil, že to bol „incest duší.“ Dcéra Karin o ňom tvrdila, že je duševne chorý. Trpel manio-depresívnymi stavmi. Dvakrát si pokúsil siahnuť si na život.

Strindberg mal na „Príbehy zo života manželského“ dostatok prežitých skúseností. Tri manželstvo mu stroskotali. Tvrdil, že rodina a domov len mučia nevinné deti. Žiadal zákonodarcov, aby zvážili udelenie občianskych práv ženám, ktoré považoval za stvorenia na nižšom stupni vývoja. V zbierke noviel „Príbehy zo života manželského“ sa Strinberg po prvý raz predstavil ako programový antifeminista a mizogýn, čiže muž s chorobným odporom voči ženskému elementu.

Napriek týmto zvráteným predstavám sú jeho novely v „Príbehoch zo života manželského“ neobyčajne rôznorodé, úsmevné, vtipné ba až ironické. Iné zase nostalgické či smutné na zaplakanie. Vo všetkých Strindberg tne do živého. Driape ako keby mal levie pazúry. Ponúka pestrofarebnú škálu irónie a sarkazmu , ktorá vie byť dojímavo pichľavá a nepríjemne pichľavá.

Je doteraz najspornejšou, najdiskutovanejšou a najkonfliktnejšou osobnosť, ktorá sa neustále zmietala medzi genialitou a šialenstvom. Antinobelovu cenu, na ktorú sa mu poskladali verejnou zbierkou po tom, keď v roku 1912 nedostal tú pravú, si neužil. Zomrel v krutých bolestiach na rakovinu. Knihu „Príbehy zo života manželského si objednáte najjednoduchšie na webovej stránke Gorila.sk tu http://www.gorila.sk/product/611706

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite