Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Murakami Haruki: Muži, kteří nemají ženy

.pR .promotion

Keď sa Japonci postavia spôsobne do rady, čakajú buď na metro alebo vyšiel nový Murakami Haruki.

Murakami Haruki: Muži, kteří nemají ženy

Japonci sa o jeho dielo veľmi zaujímajú. Väčšina jeho kníh sa na ostrovoch stala hitmi. V deň ich vydania sú na ne rady, ale ani po ďalšie dni záujem o novinku od Harukiho neutícha, chodia si po ňu hromady jeho fanúšikov.

Murakamiho, ktorý prekladá tiež z angličtiny, považujú za jedného z najvýznamnejších japonských súčasných spisovateľov. Jeho knihy preložili do štyridsiatky jazykov. Dlhší čas sa o ňom hovorí v spojitosti s Nobelovou cenou, na ktorú ma podaľ mnohých zaslúžený nárok. Publikuje od konca 70. rokov. Jeho najúspešnejší román „Nórske drevo“ trhal historické rekordy, v Japonsku sa predali štyri milióny jeho výtlačkov.

Novinka „Muži, kteří nemají ženy“, kde je sedem poviedok, je zase starý, dobrý Haruki. Všetky príbehy o osamelých mužoch sú v rovnakom zažitom duchu, ako to od japonského chrliča bestsellerov chce jeho fanúšikovská obec, ale zároveň priniesol nové a zaujímavé námety, o ktoré nie je núdza.

Všetky poviedky majú spoločnú líniu. Sú o vzťahoch, ktoré poznamenali nedorozumenia, nevera a zrada. Spája ich téma osamelých mužov. Chudáci chlapi za rôznych okolností stratili ženu alebo o ňu prichádzajú. Muraki s jeho typickou psychologickou drobnokresbou kreslí trápenia hrdinov s ich osudovými láskami v rôznom veku a postavení.

Nastupujú traumy a srdcové boľačky spisovateľa, plastického chirurga, herca, vysokoškoláka či majiteľa baru. Všetci sa nachádzajú na inom mieste Japonska a spoločenskej hierarchie. Spája ich spoločná traumu. Tieň na ich duši od ducha stratených žien. Ak si chcete objednať novinku od japonského literárneho zázraku, nájdete ju na internetovom knižnom obchode Gorila.sk tu http://www.gorila.sk/product/603498

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite