Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa namiesto vyučovania h3kovali

.sponzorované .promotion

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili. Do školy zavítali známi influenceri v rámci preventívneho projektu H3KNISA a na viacerých workshopoch v malých skupinkách debatovali na rôzne témy, o ktoré sa zaujímajú. Cieľom bolo heknúť a motivovať študentov k lepšiemu a aktívnejšiemu prístup v živote, kde napríklad fajčenie a iné závislosti nemajú priestor.

Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa namiesto vyučovania h3kovali H3KNISA

H3KNISA je projekt iniciatívy Na veku záleží. Ide o inovatívny a moderný koncept prevencie závislosti od fajčenia u stredoškolákov, pripravený na odporúčaniach Európske komisie. Cieľom je priniesť problematiku fajčenia a iných závislostí mladých ľudí tak, aby zarezonovala a vyvolala u študentov záujem diskutovať a rozmýšľať nad škodlivosťou fajčenia. 

Projekt navštevuje stredné školy po celom Slovensku už tretí rok a v apríli zavítal H3KNISA na Gymnáziu M. R. Štefánika v Novom Meste nad Váhom. Pokračovať bude od septembra v ďalšom školskom roku.

v čom je H3KNISA iný? 

H3KNISA je Deň bez vyučovania na stredných školách so zaujímavými ľuďmi a spíkrami z generácie tretieho tisícročia, teda 3K. Workshopy s inšpiratívnymi lektormi sú v malých skupinách a umožňujú študentom zdieľať svoje skúsenosti a názory v neformálnom prostredí. 

Absencia pedagógov dáva študentom priestor na otvorenú a autentickú výmenu názorov bez prítomnosti učiteľov. A popritom sa lektori snažia nenásilne zakomponovať problematiku fajčenia, kde táto téma je prítomná v diskusiách, ale nie je vnucovaná.

témy, ktoré inšpirujú

H3KNISA prináša na stredné školy množstvo workshopov s motivujúcimi influencermi a mladými ľuďmi, ktorí študentov svojimi príbehmi a témami povzbudzujú a motivujú začať nad sebou rozmýšľať viac v pozitívnom, pracovať so sebou, začať konať, realizovať sa, ale aj prekonať svoje menšie, či väčšie strachy, stresy, úzkosti, obavy, komplexy. To im opäť umožní vnímať nepríjemné situácie optimistickejšie a nezaháňať stres a nudu napríklad fajčením. 

podnikanie, financie, sebaláska, ekológia, stres či sexuálna výchova

„Témy workshopov vychádzajú z reprezentatívneho prieskumu medzi stredoškolákmi, ktorý sme v iniciatíve realizovali a z ktorého sme zistili, čo mladých ľudí trápi a teší, čo im spôsobuje stres, kto im pomáha, koho počúvajú a sledujú, s kým by sa radi stretli a hlavne aké témy im chýbajú a radi by o nich diskutovali,“ vysvetľuje koncept workshopov ambasádor H3KNISA Matúš Okajčeka, známy tiež ako influencer To je ten náš Matúš. 

„O týchto témach sa chcú študenti dozvedieť viac a chcú o nich diskutovať so svojimi skúsenejšími rovesníkmi. Najväčší záujem majú stredoškoláci o podnikanie, financie, duševné zdravie, zdravý životný štýl, sebalásku, sexuálnu výchovu, kritické myslenie, cestovanie, ekológiu a ďalšie témy, ktoré dali zároveň aj hlavné rámce pre oslovovanie lektorov,“ dodal Matúš Okajček. 

mladí mladým

Počas dňa bez vyučovania H3KNISA si študenti vyberajú tri workshopy, ktoré ich zaujímajú, a lektorov, ktorých si chcú vypočuť. V neformálnej atmosfére sa s nimi o svoje skúsenosti a pohľad na svet aj fajčenie delí napríklad Bekim, influencer Matúš Okajček, Kristýna Koudelková z OZ Chuť žiť, Marek Mach a Simi Jurovatá z OZ Mladí, Maroš Mušinka a Marína Bednárová z OZ Prima, slowfashion influencerka LaFlorita, Filip Schlosser z Financopédie, Miška a Denis zo Sexuálnej výchovy a travel blogger Rado Hoppej Nie je túra bez Štúra.

V prípade záujmu môžu školy poslať prihlášku cez www.h3knisa.sk.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite