Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na učenie jazykov nepotrebujete „mať hlavu“, stačí správny prístup

.sponzorované .promotion

Možno si to dennodenne opakujete aj vy. „Ja sa tú angličtinu (nemčinu, francúzštinu…) nikdy nenaučím. Ja na jazyky nemám talent.“ To je však mýtus! Hoci niektorí z nás skutočne majú väčšiu záľubu v učení sa cudzích jazykov, neznamená to, že tí ostatní nemajú šancu. Každý z nás môže byť dobrý v cudzom jazyku, ak na to pôjde správnym spôsobom.

Na učenie jazykov nepotrebujete „mať hlavu“, stačí správny prístup Kateryna Onyshchuk / Shutterstock.com

Nevešajte hlavu. Poradíme vám triky, ktoré vám výrazne pomôžu pri učení jazyka. A prezradíme, čo ste doteraz robili zle alebo zbytočne. Ako príklad budeme uvádzať angličtinu, ktorá je stále najrozšírenejším svetovým jazykom. Ale tieto rady platia pre výučbu akéhokoľvek jazyka.

Toto sú návyky, ktorých by ste sa mali zbaviť

Učíte sa po anglicky celé roky, ale aj tak na dovolenke v zahraničí zo seba nedokážete vysúkať celistvú vetu? Máte aj vy tieto nešťastné zvyky, ktoré vás len brzdia?

  1. Neustále sa bifľujete slovíčka naspamäť. Prečo je to zlý návyk? Lebo aj keď slovná zásoba je fajn, na komplexnú znalosť jazyka samozrejme nestačí. Bez ovládania gramatiky a najmä schopnosti konverzovať, nezložíte zo slovíčok celú vetu.
  2. Spoliehate sa na to, aby ste mali bezchybnú gramatiku a pravopis, vďaka čomu vynikajúco zvládate testy. Toto je zasa príklad toho, kedy jedna časť výučby nestačí. Gramatika a pravopis sú samozrejme dôležité, ale ak neviete vysloviť myšlienku v cudzom jazyku, tak tieto znalosti nevyužijete.
  3. Hanbíte sa hovoriť pred ľuďmi, preto využívate mobilné jazykové aplikácie ako samouk. V dnešnej dobe môžu jazykové aplikácie byť veľmi nápomocné, ale samotné tiež nestačia na to, aby ste sa naučili bezchybne konverzovať. Preto ich popri výučbe berte iba ako doplnok.
  4. Máte nalinajkované povinne dve hodiny jazykovky týždenne. Pravidelnosť je samozrejme dôležitá, ale pasívne sedieť raz týždenne na hodine a počúvať je skôr strata peňazí. Nečudo, že sa neviete pohnúť z miesta.

Ako na to? Kľúčová je konverzácia, každodennosť a pravidelnosť

A teraz tie dobré správy. Určite máte medzi známymi ľudí, ktorí počas štúdia na školách nevedeli po anglicky ani škrtnúť, ale potom odišli na pár rokov za hranice a vrátili sa so super angličtinou. To tajomstvo spočíva v tom, že boli nútení naučiť sa rozprávať, dokonca priamo premýšľať v angličtine.

Vy však nemusíte nikam odchádzať. Aj doma na Slovensku môžete skočiť do hlbokej vody a začať plávať. Ako na to?

Začnite konverzovať s „native spíkrom“. Najlepšie je začať s odborníkmi a spoľahnúť sa na certifikovanú jazykovú školu, akou je napríklad bratislavská škola Volis Academy. Medzi jej lektormi nájdete tak zahraničných native spíkrov, ako aj slovenských lektorov. Tí vám dajú spätnú väzbu, vedia vás opraviť, pochytíte od nich správny akcent a donútia vás v danom jazyku premýšľať.

Zahoďte hanblivosť. Ak sa bojíte chodiť do skupiny, vo Volis Academy môžete využiť individuálne hodiny s lektormi. A pred tými sa naozaj nie je za čo hanbiť.

Radšej kratšie hodiny, ale častejšie. Nechajte za sebou staromódny spôsob výučby, kedy sa s cudzím jazykom stretnete raz za týždeň pri cvičeniach. Vyberte si flexibilnejšiu školu, ktorá ponúka častejšie lekcie, kam nemusíte chodiť. S Volis Academy si môžete dať online lekcie z angličtiny pohodlne zo svojho domova. Táto škola vyučuje prakticky po celý týždeň vrátane víkendov, v časoch od 7:00 do 21:00.

Rozprávajte, aj keď to neviete. Ideálne s rôznymi ľuďmi. Skvelé je zapájať sa do programu online prepojenia s ďalšími ľuďmi vo svete, ktorí sa chcú učiť, tak ako vy. Môžete spolu konverzovať. V jazykovej škole Volis Academy môžete taktiež využiť možnosť striedania lektorov. Svoje hodiny môžete viesť so zahraničnými lektormi s rôznym prízvukom, čo ešte viac obohatí váš rozhľad v danom jazyku.

Učte sa jazyk každý deň. Možno si poviete: Preboha, na toto nemám čas! Ale pozor, nemáme na mysli každodennú výučbu s lektorom. Každý deň si stačí nájsť 10 minút na kontakt s daným jazykom. Tu nájdu využitie práve mobilné jazykové aplikácie, knihy v cudzom jazyku, filmy v originálnom znení. V jazykovej škole Volis Academy máte navyše prístup do aplikácie s viac než 250 bezplatnými cvičeniami v angličtine a voľný prístup do knižnice školy s beletriou až v štyroch cudzích jazykoch.

Ak sa vám podarí zakomponovať tieto zvyky do života, postupne na sebe jasne spozorujete ten rozdiel v znalosti jazyka.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite