Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Konferencia Ambrela Development Forum 2023 reaguje na súčasné humanitárne výzvy

.redakcia .promotion

Slovenská platforma rozvojových organizácií – Ambrela reaguje na aktuálne humanitárne výzvy vo svete jednodňovou medzinárodnou konferenciou ‘Ambrela Development Forum (ADF) – Crisis Response and Beyond‘ – 8. novembra v Bratislave. Takmer 200 medzinárodných expertiek a expertov na rozvoj z dvadsiatich krajín bude v ôsmich panelových diskusiách analyzovať dosahy prebiehajúcich kríz na oblasti Európy aj mimo nej a zároveň hľadať riešenia, ako aj odporúčania pre sektor humanitárnej pomoci, rozvojovej spolupráce a výchovy ku globálnemu občianstvu.

Konferencia Ambrela Development Forum 2023 reaguje na súčasné humanitárne výzvy archív Ambrely

ruská invázia na Ukrajinu z februára 2022 a následná humanitárna kríza rozprúdili v odborných kruhoch diskusiu o medzerách vo financovaní, v efektívnosti či princípoch humanitárnej akcie. Ako v oblasti humanitárnej pomoci, tak aj v oblasti rozvojovej spolupráce zohráva aktuálne významnú úlohu téma povojnovej obnovy Ukrajiny. To prirodzene vyvoláva otázky o úrovni zapojenia občianskej spoločnosti z krajín strednej a východnej Európy (CEE) do tohto procesu. 

„Hoci čísla oficiálnej rozvojovej pomoci (ODA) dosahujú v EÚ rekordné úrovne, hlbší pohľad odhalí, že dané dáta sú nafúknuté o náklady donorských štátov na národnú pomoc utečenkám a utečencom, a nemali by sa preto vykazovať ako humanitárna pomoc v nízkopríjmových krajinách. Podpora pre Subsaharskú Afriku dokonca klesla, takže milióny zraniteľných ľudí v regióne zasiahli popri extrémnych suchách aj obrovská potravinová neistota, migrácia a regionálne konflikty,“ vysvetľuje aktuálne výzvy výkonný tajomník slovenskej platformy Ambrela Daniel Kaba. „Krízy na Ukrajine a v Subsaharskej Afrike, ako aj ďalšie prebiehajúce humanitárne výzvy v globálne prepojenom svete, iba podčiarkujú naliehavú potrebu prehodnotiť budúcnosť systému humanitárnej pomoci a rozvojovej spolupráce. V tomto kontexte sa rok 2024 javí ako prelomový, a som rád, že existuje odborné fórum – naše Ambrela development forum – na diskusiu o týchto otázkach,“ zdôraznil Daniel Kaba z platformy Ambrela. 

Osem odborných diskusií o reakciách na humanitárne krízy vo svete

Ambrela Development Forum (ADF) je medzinárodná konferencia, ktorú organizuje Platforma rozvojových organizácií – Ambrela v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Európskou komisiou, Univerzitou Komenského a pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Aktuálny ročník ‘Ambrela Development Forum’ s podtitulom ‘Crisis Response and Beyond‘ sa uskutoční v stredu 8. novembra v Moyzesovej sieni v Bratislave a bude reagovať na vyššie spomenuté výzvy ôsmimi panelovými diskusiami pre takmer 200 zúčastnených z dvadsiatich krajín sveta.

Bude to priestor na prepojenie komunít odborníčok a odborníkov z oblasti humanitárnej pomoci, rozvojovej spolupráce a výchovy ku globálnemu občianstvu nielen zo strednej a východnej Európy. Konferencia ADF ponúkne odborné stanoviská a pohľady takmer 40 rečníčok a rečníkov v ôsmich paneloch na vysokej úrovni, čím zároveň predstavuje platformu pre zástupkyne a zástupcov občianskej spoločnosti, akadémie, tvorcov politík na národnej, európskej i medzinárodnej úrovni, aby spolupracovali pri hľadaní inovatívnych riešení súčasných globálnych výziev. 

Medzi expertnými diskutujúcimi na konferencii ADF 2023 v Bratislave sú významné osobnosti, ako napríklad: zástupca ministra zahraničia ČR Jan Marian; ukrajinský zástupca ministra pre samosprávy a rozvoj infraštruktúry Oleksandr Butenko; riaditeľka CONCORD Europe Tanya Cox; poradkyňa prezidentky SR Jana Kobzová; riaditeľ siete GENE – Global Education Network Europe Liam Wegimont; vedúca európskej kancelárie OXFAM Evelien van Roemburg; predsedajúci sieti Bridge 47 Rilli Lappalainen alebo Michael Köhler za Generálne riaditeľstvo EÚ pre humanitárnu pomoc a civilnú ochranu (DG ECHO) a mnohí ďalší. Viac informácií o programe a prednášajúcich na ADF nájdete na webe: developmentforum.ambrela.org

O organizátorovi konferencie ADF – slovenskej platforme Ambrela 

Platforma rozvojových organizácií – Ambrela zastrešuje 30+ prevažne mimovládnych organizácií na Slovensku, ktoré sa zameriavajú na humanitárnu pomoc, rozvojovú spoluprácu, výchovu ku globálnemu občianstvu a trvalo udržateľný rozvoj doma aj v zahraničí. V októbri 2023 Ambrela spolu so svojimi členmi, pozorovateľmi, donormi a partnermi oslávila 20. výročie existencie a významu tejto platformy v regióne. 

Podľa UNHCR od začiatku vojny na Ukrajine z februára 2022 prekročilo hranicu Slovenska viac ako 1,3 milióna ľudí. Takmer 83 % tvorili ženy a deti, ale medzi ľuďmi v pohybe sú aj starší núdzni a osoby so špeciálnymi potrebami. Preto sa medzinárodné rozvojové spoločenstvo musí zamerať aj na tému utečenectva a migrácie. Osvetové kampane z dielne platformy Ambrela a aktuálna konferencia Ambrela development forum (ADF) tak získavajú čoraz väčšiu pozornosť. ADF 2023 je súčasťou SlovakAid development summit-u, organizovaného MZVaEZ SR v rámci osláv 20. výročia Oficiálnej rozvojovej pomoci (OD) SR vo svete pod logom SlovakAid. Viac informácií o aktivitách Ambrely nájdete na webe: www.ambrela.org

Poznámka: Konferencia Ambrela Development Forum (ADF) je financovaná zo zdrojov SR pod značkou SlovakAid, s podporou MZVaEZ SR, Európskej komisie a GENE, a  spolufinancovaná EÚ v rámci programu Stronger roots. Platforma Ambrela je výhradne zodpovedná za obsah konferencie a nemusí nevyhnutne odrážať názory donorov, SR a EÚ.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite