Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do slovenských kín vstupuje jeden z najdiskutovanejších filmov súčasnosti Hranica

.redakcia .promotion

Na slávnostnej premiére novej snímky poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej sa zúčastnila aj ministerka kultúry SR Silvia Hroncová.

Do slovenských kín vstupuje jeden z najdiskutovanejších filmov súčasnosti Hranica

Podľa uznávanej filmárky film Hranica rozpráva o hraniciach. Jednak o poľsko-bieloruskej hranici, kde sa dejú veľmi znepokojujúce veci, a jednak sa zaoberá našimi vlastnými vnútornými hranicami. „V našej snímke ide o hranice a rozhodnutia pohraničníkov, miestnych obyvateľov alebo aktivistov, a tých, ktorí sa chcú dostať do oblasti Európskej únie. Je to film, ktorý hovorí o našom svete oveľa viac než filmy, aké dnes bežne uvidíte v kinách,“ vysvetľuje režisérka Agnieszka Holland. „Verím, že je zaujímavý, čestný, provokatívny a vzrušujúci a že v nás otvorí nejakú ľudskú polohu, na ktorú možno občas zabúdame a nemali by sme,“ dopĺňa.

Pre producentku filmu Šárku Cimbalovú z Marlene Film Production je Hranica film o ľudských príbehoch a silných emóciách, ktoré nikoho nenechajú ľahostajným. „A to by divákov mohlo zaujímať, výzva, ako to bude pôsobiť práve na nich a ako by sa v podobných situáciách zachovali oni,“ vysvetľuje. Spolupráca s Agnieszkou Hollandovou nie je pre ňu prvá a ani posledná. „Predsa preto, že je skvelá! A okrem osobnej roviny je naša spolupráca veľmi profesionálna a krásna. Vlastne sa vyložene teším, až s Agnieszkou začneme nakrúcať veľký film o Franzovi Kafkovi. Bude to už čoskoro,“ prezrádza.

Snímka Hranica bola uvedená na filmových festivaloch v Toronte, Aténach, Vancouveri, Zürichu, New Yorku či Chicagu a má na svojom konte niekoľko nominácií a cien. Na 80. ročníku Medzinárodného festivalu kinematografického umenia v Benátkach získala Zvláštnu cenu poroty. Najnovšie Agnieszka Holland získa ocenenie Fuoricampo vo Vatikánskej filmotéke za prítomnosti duchovných Svätej katolíckej a apoštolskej cirkvi.

Na uvedení filmu sa v utorok večer v Cinema City Eurovea zúčastnili ministerka kultúry SR Silvia Hroncová, politik František Mikloško, Zuzana Wienk z Bielej vrany, moderátor TA3 Rastislav Iliev, či výtvarníčka Ivana Šáteková s partnerom hudobníkom Branislavom „Vecom“ Kováčom. Snímku Hranica na plátna kín dnes uvádza do kín Magic Box Slovakia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite