Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novým výkonným podpredsedom Európskej komisie sa stane Maroš Šefčovič

.tasr .slovensko

Na poste nahradí Fransa Timmermansa.

Novým výkonným podpredsedom Európskej komisie sa stane Maroš Šefčovič sita/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans v utorok odstúpil z funkcie člena exekutívy EÚ vzhľadom na svoje rozhodnutie kandidovať v novembrových predčasných parlamentných voľbách v Holandsku. 

Šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová oznámila, že Európsku zelenú dohodu a post výkonného podpredsedu EK po Timmermansovi pridelí slovenskému eurokomisárovi Marošovi Šefčovičovi, ktorého dočasne poverí aj riadením politiky v oblasti klímy, informuje bruselský spravodajca TASR.

Timmermans bol vo von der Leyenovej kabinete prvým podpredsedom a zodpovedal za implementáciu Európskej zelenej dohody. Šéfka exekutívy EÚ vo vyhlásení pre médiá spresnila, že okrem uvedenej dohody sa rozhodla dočasne prideliť Šefčovičovi aj riadenie únijnej politiky v oblasti klímy. Šefčovič je ako podpredseda EK zodpovedný za strategický výhľad a medziinštitucionálne vzťahy.

Slovenský eurokomisár bude mať na starosti klimatickú politiku až do vymenovania nového člena eurokomisie za Holandsko. Von der Leyenová sa zároveň poďakovala Timmermansovi za jeho dlhoročné pôsobenie a úspechy v rámci eurokomisie a za jeho prácu v prospech európskych občanov.

„Bol kľúčovým členom môjho kolégia komisárov. Vďaka jeho prínosu a silnej osobnej zaangažovanosti sme urobili veľký krok smerom k naplneniu cieľov EÚ, aby sa Európa stala prvým klimaticky neutrálnym kontinentom, a smerom k zvýšeniu úrovne klimatických ambícií na celom svete. Timmermansov príspevok k práci eurokomisie a európskemu projektu presahuje rámec Európskej zelenej dohody,“ vyhlásila von der Leyenová.

Timmermans pôsobil v Európskej komisii aj v rokoch 2014 – 2019, keď bol ako jej prvý podpredseda zodpovedný za lepšiu právnu úpravu, medziinštitucionálne vzťahy, právny štát a dodržiavanie Charty základných práv. Zodpovednosť za Európsku zelenú dohodu prebral v roku 2019 v rámci mandátu súčasnej eurokomisie. Koordinoval tiež prácu EK na stratégiách EÚ v oblasti biodiverzity, budúcnosti s nulovým znečistením a obehového hospodárstva.

Von der Leyenová o zmenách vo svojom kabinete, ktoré zaručia pokračovanie všetkých prebiehajúcich procesov, informovala aj predsedníčku Európskeho parlamentu a Španielsko ako predsednícku krajinu v Rade EÚ. Zaslala oficiálny list premiérovi Holandska so žiadosťou, aby navrhol nového kandidáta na eurokomisára za Holandsko.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite