Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Banská Bystrica: Rozprávajme sa o okupácii, aby sa o nej nezačalo hovoriť inak

.hana Chorvátová .slovensko

Občianska platforma Nie v Našom Meste pripravila na Námestí SNP v Banskej Bystrici spomienkové stretnutie o invázii vojsk z 21. augusta 1968. Prečítajte si úvodný príhovor tohto stretnutia.

Banská Bystrica: Rozprávajme sa o okupácii, aby sa o nej nezačalo hovoriť inak facebook.com

invázia bola udalosť, ktorá zásadným spôsobom zmenila dianie v našej krajine pred päťdesiatimi piatimi rokmi. Hrubou silou tankov a obrnených transportérov sa zastavili nádeje na lepší, hodnotnejší život, na obnovu slobodného a kritického myslenia. Všetko zastavil diktát cudzej mocnosti a jej domáci posluhovači, ktorí sa tomuto diktátu ochotne podriadili. 

Minulé udalosti  si chceme pripomínať, aby sa dôkladnejšie uložili do našej pamäte, aby sme na  nezabudli. Pamätníci, ktorí v tých časoch dokázali vnímať a kriticky vyhodnotiť, že ide o otvorenú agresívnu okupáciu, nás pomaly navždy opúšťajú. Pamäť preto treba znovu a znovu obnovovať, aby vedomosti a spomienky aj na smutné udalosti boli súčasťou našej identity. Identity, bez ktorej nie je človek vo svete stabilný a istý.

Identita nám umožňuje vedieť, kým sme a s akými súvislosťami je previazaný náš život, a je založená na pamäti nielen osobnej ale aj kolektívnej. V tento deň pred päťdesiatimi piatimi rokmi bol hlavný agresor jasný a jeho príchod bol pravdivo a presne označený za vojenskú okupáciu. Žiaľ, postupne pod vplyvom nepriaznivého politického vývoja sa táto jednoznačná interpretácia udalostí augustových dní roku 68 v ďalších týždňoch a mesiacoch začala meniť. Mnohí ľudia prijali pod vplyvom neskoršej propagandy vysvetlenie, že ide o bratskú pomoc proti pripravovanej kontrarevolúcii podporovanej údajne pravicovými médiami, že tam hralo rolu podnecovanie nacionalizmu a šovinizmu  a o vyvolávanie antikomunistickej a antisovietskej  psychózy. Údajným nacionalizmom a antisovietskou psychózou argumentovali piati autori tzv. pozývacieho listu: Vasil Biľak, Alois Indra, Antonín Kapek, Drahomír Kolder a Oldřich Švestka.

„Dnes máme možnosť slobodne si vyberať našich poslancov. “

V roku 1968 neexistovala možnosť politickej voľby, teda občania si nemohli slobodne vyberať poslancov, ktorí by ich zastupovali, a v politickom i verejnom živote dominovala komunistická strana. Noc z 20. na 21. augusta bola trpkým koncom nádejí na obnovu normálnosti, ktoré sľuboval vývoj prechádzajúcich mesiacov roku 1968.

Dnes máme možnosť slobodne si vyberať našich poslancov. Záleží len na nás, či si o pár týždňov v nastávajúcich voľbách vyberieme ľudí, ktorým leží na srdci, aby spoločnosť fungovala v prospech všetkých svojich občanov, ktorým záleží na presadzovaní etiky a morálky v spoločenskom živote, na dodržiavaní zákonov a pravidiel a ktorí budú garanciou, že sa naša krajina opäť nedostane do područia režimu, ktorý vojensky okupuje takzvané bratské národy a vraždí ich civilné obyvateľstvo. 

Ďakujeme za pozornosť, spomínajme, učme sa a dobre sa rozhodnime!

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite