Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci o zásahu NAKA v pondelok nerokovali, skúsia to opäť v utorok

.tasr .slovensko

Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD.

Poslanci o zásahu NAKA v pondelok nerokovali, skúsia to opäť v utorok SITA/DIANA ČERNÁKOVÁ

mimoriadnu schôdzu k zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) sa poslanci pokúsia otvoriť opäť v utorok (22. 8.) o 9.00 h. Plénum nebolo v pondelok uznášaniaschopné. 

Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD. Chce presadiť uznesenie, ktorým by parlament konštatoval, že „po zásahu NAKA so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti predstaviteľom Slovenskej informačnej služby (SIS), Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), Úradu inšpekčnej služby rezortu vnútra, prokuratúry a ďalším bezpečnostným orgánom a orgánom ochrany práva sa bezprecedentne prehĺbila ústavná a bezpečnostná kríza v SR.“

V uznesení sa tiež píše, že NR SR „so znepokojením upozorňuje NAKA a ÚŠP, “že policajný zásah vyvolá v zahraničí vážne pochybnosti o fungovaní demokratického zriadenia na Slovensku. Zároveň chce strana zaviazať prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby si plnila povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov, predstúpila pred parlament a informovala o situácii a opatreniach, ktoré prijala v rámci svojich právomocí.

Premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený aj vedením rezortu vnútra, chce strana zaviazať k okamžitému odvolaniu Štefana Hamrana z funkcie policajného prezidenta. A tiež k tomu, aby prijal opatrenia vedúce k tomu, že mimo výkonu služby budú postavení všetci obvinení vyšetrovatelia NAKA, tzv. čurillovci. Strana chce tiež zaviazať riaditeľa SIS, aby okamžite predložil parlamentu správu o bezpečnostnej situácii v SR.

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie obvinila viacero osôb vrátane šéfov SIS a NBÚ. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

K situácii zasadla aj bezpečnostná rada. Prezidentka a premiér deklarovali, že žiaden prevrat sa nedeje a chod dotknutých inštitúcií je zabezpečený. Na vyvodenie zodpovednosti voči aktérom kauzy vidia priestor po tom, ako súdy a prokuratúry rozhodnú o zákonnosti trestných konaní.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite