Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spravodajské služby sa pravidelne stávajú obeťou politických kšeftov, myslí si generál Macko

.sita .slovensko

Strana Smer-SD podľa neho za 12 rokov svojich vlád tieto služby totálne spolitizovala a ovládla.

Spravodajské služby sa pravidelne stávajú obeťou politických kšeftov, myslí si generál Macko boris németh

spravodajské služby sa pravidelne stávajú obeťou politických kšeftov, prípadne sa mnohí z ich príslušníkov vymykajú kontrole a namiesto ochrany občanov so robia svoje nezákonné kšefty. V súvislosti s obvinením riaditeľa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča a jeho predchodcu Vladimíra Pčolinského to povedal predseda strany Občiansky demokrati Slovenska Pavel Macko. Strana Smer-SD podľa neho za 12 rokov svojich vlád tieto služby totálne spolitizovala a ovládla a teraz sa bráni odhaleniu toho, čo všetko v týchto zložkách napáchala.

„Desiatky nominantov Smeru, ale aj nominanti Sme rodina boli obvinení zo závažnej trestnej činnosti. Títo ľudia mali najvyššie bezpečnostné previerky a nikomu to nevadilo," zdôraznil Macko. Zároveň povedal, že bývalá koaličná vláda neurobila vôbec nič pre odstránenie bezpečnostných rizík a proti rozkladu týchto zložiek. „Odmietli všetky rozumné návrhy na systémové zmeny a úplne ignorovali vážne personálne riziká," uviedol Macko s tým, že ak by konali včas, nemuseli sme dnes čeliť obrovskej hanbe, akou sú obvinení predstavitelia bezpečnostných zložiek.

Riešením súčasnej situácie je podľa Macka odpolitizovanie bezpečnostných zložiek štátu, zavedenie striktného kariérneho systému, vznik nezávislej Generálnej inšpekcie bezpečnostných zložiek, nové vymedzenie úloh spravodajských zložiek vrátane striktného oddelenia vojenského, civilného a kriminálneho spravodajstva, zriadenie špeciálneho odboru na Najvyššom kontrolnom úrade, revízia systému bezpečnostných previerok a posilnenie parlamentnej kontroly spravodajských zložiek.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite