Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svetové združenie Slovákov vyzýva k voľbám poštou

.sita .slovensko

Počty registrovaných atakovali už dnes ráno 60-tisíc, teda prekonali počet voličov spred štyroch rokov, keď išlo o zhruba 55-tisíc krajanov.

Svetové združenie Slovákov vyzýva k voľbám poštou SITA/ĽUDOVÍT VANIHER

svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ), ako strešná organizácia združujúca viac než stovku krajanských organizácií a inštitúcií v 24 krajinách sveta, vyzýva tých krajanov, ktorí majú slovenské občianstvo, aby nepremeškali termín na registráciu ku korešpondenčnému spôsobu volieb. V tlačovej správe to uvádza Vladimír Skalský, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí s dodatkom, že takáto možnosť je už len do stredy 9. augusta.

Počty registrovaných atakovali už dnes ráno 60-tisíc, teda prekonali počet voličov spred štyroch rokov, keď išlo o zhruba 55-tisíc krajanov. K výzve, ktorú zverejnil Skalský, sa ako spoluiniciátori pripojili aj osobnosti slovenskej zahraničnej politiky – bývalý minister zahraničných vzťahov Pavol Demeš a bývalí veľvyslanci Peter Weiss a Dušan Rozbora, predseda Zahraničného klubu SR. Svetové združenie Slovákov v zahraničí sa už asi 15 rokov výrazne angažuje za korešpondenčnú voľbu a v súčasnosti je tiež za jej doplnenie voľbami na zastupiteľských úradoch a výhľadovo i za preskúmanie možnosti volieb cez internet.

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sa uskutočnia 30. septembra 2023. V týchto voľbách bude opäť možné zo zahraničia voliť aj poštou, je však potrebné o túto možnosť požiadať najneskôr do stredy 9. augusta. Naďalej nie je možné voliť na zastupiteľských úradoch, teda veľvyslanectvách či konzulátoch. Možnosť voliť na zastupiteľských úradoch majú pritom občania väčšiny krajín EÚ a rozhodne predstavuje menej kontroverznú možnosť z hľadiska bezpečnosti a tajnosti volieb ako voľby poštou.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite