Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minister Wlachovský: Rusko neváha okupovať a šíriť skazu

.tasr .slovensko

Pri pätnástom výročí ruského útoku na Gruzínsko to uviedol šéf rezortu zahraničia.

Minister Wlachovský: Rusko neváha okupovať a šíriť skazu SITA/ Jakub Julény

od začiatku ruskej invázie do Gruzínska uplynulo 7. augusta 2023 pätnásť rokov. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský pri tejto príležitosti uviedol, že išlo o hrubé porušenie princípov Charty OSN, Záverečného aktu Konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Európe, ako aj o popretie základných noriem a princípov medzinárodného práva.

„Už pred pätnástimi rokmi sme mohli vidieť, čoho je schopný režim v Rusku. Kremeľ nám vtedy ukázal, ako si predstavuje údajnú ochranu svojich obyvateľov za hranicami a pod touto falošnou zámienkou vtrhol do susednej krajiny. Vtrhol na zvrchované územie nezávislého štátu, ktorý Moskva, podľa všetkého, nikdy neprestala považovať za súčasť sféry svojho vplyvu, a preto chcela zastaviť aj jej euroatlantické smerovanie,“ vyhlásil Miroslav Wlachovský.

Slovensko, podľa ministra, naďalej podporuje suverenitu a územnú celistvosť Gruzínska v jeho medzinárodne uznaných hraniciach a odsudzuje okupáciu a tzv. nezávislosť gruzínskych regiónov Abcházska a Južného Osetska. Rezort diplomacie zároveň vyzýva na mierové riešenie konfliktu a jeho následkov formou dialógu a v súlade s medzinárodným právom.

„Pri tejto príležitosti chcem upozorniť aj na paralely vojny v Gruzínsku s ničím nepodloženou ruskou vojenskou intervenciou na Ukrajinu. Ide totiž o pokračovanie agresívnej politiky Kremľa voči susedom a ukážku jeho imperialistických ambícií. Ukrajina aj Gruzínsko sa po rozpade Sovietskeho zväzu začali vzďaľovať od obežnej dráhy Moskvy a tá zareagovala silou. Do oboch krajín vtrhli ruské vojská, obyvateľom priniesli utrpenie a skazu a na cudzích územiach Moskva vytvorila akési pseudoštáty,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Rusko od roku 2008 okupuje zhruba pätinu zvrchovaného územia Gruzínska. Rovnako tak bráni Monitorovacej misii Európskej únie (EÚ) plnohodnotne vykonávať svoj mandát, čím porušuje podmienky prímeria z 12. augusta 2008, ktoré EÚ sprostredkovala.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite