Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Po kontrole nariadili zrušiť „Duchovný program" v Centre pre deti a rodiny Trnava

.sita .slovensko

Trnavská polícia od minulého týždňa preveruje trestné oznámenie, ktoré bolo podané na prokuratúre s podozrením na trestný čin týrania blízkej a zverenej osoby.

Po kontrole nariadili zrušiť „Duchovný program" v Centre pre deti a rodiny Trnava dedtrnava.eu

prokurátorka netrestného odboru Generálnej prokuratúry (GP) SR vydala pokyn, ktorým s okamžitou účinnosťou zrušila „Duchovný program“ Centra pre deti a rodiny Trnava. Ako informovala hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová, prokurátorka centrum navštívila na základe pokynu generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby preverila, či sú v predmetnom zariadení dodržiavané zákony a ostatné všeobecne záväzné právne predpisy. Na základe kontroly zistila, že „Duchovný program“ nemá oporu v zákone a neprípustným spôsobom zasahuje do slobody náboženského vyznania a viery.

„Vykonanou previerkou bolo zistené, že v zariadení je uplatňovaný „Duchovný program“, ktorý striktným spôsobom vymedzuje spôsoby a možnosti praktizovania viery deťmi umiestnenými v zariadení," povedala Drobová. Na základe kontroly podľa nej tiež zistili, že plnenie povinností vyplývajúcich z tohto programu bolo od detí vynucované aj pod hrozbou trestov a bez ohľadu na ich prejav vôle k účasti napríklad na víkendových alebo večerných aktivitách súvisiacich s praktizovaním viery. „Z platnej právnej úpravy vyplýva povinnosť vytvárať v centrách pre deti a rodiny podmienky okrem iného aj na prejavovanie náboženského vyznania a viery. Je potrebné však zdôrazniť, že za vytváranie podmienok nie je možné považovať autoritatívne vynucovanie účasti detí na „Duchovnom programe“, o ktorého vydaní – bez opory v zákone – rozhodla riaditeľka zariadenia," zdôraznila Drobová. Doplnila, že k prejavom viery u detí musí dochádzať bez nátlaku zo strany vedenia zariadenia, resp. bez vynucovania týchto prejavov pod hrozbami rôznych trestov.

Trnavská polícia od minulého týždňa preveruje trestné oznámenie, ktoré bolo podané na prokuratúre s podozrením na trestný čin týrania blízkej a zverenej osoby v Centre pre deti a rodiny v Trnave. Ako informovala trnavská polícia na sociálnej sieti, prípad si prezval vyšetrovateľ, ktorý vykonáva potrebné procesné úkony na preverenie celej udalosti, ustálenie právnej kvalifikácie a vyvodenie aj prípadnej trestno-právnej zodpovednosti voči konkrétnym osobám.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite