Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina dostala prvé dve samohybné húfnice Zuzana 2 od Konštrukty-Defence

.tasr .slovensko

Ide o prvé dve húfnice zo 16, ktoré pre Ukrajinu vyrába dubnická spoločnosť. Projekt za viac ako 90 miliónov eur financujú Nórsko, Dánsko a Nemecko.

Ukrajina dostala prvé dve samohybné húfnice Zuzana 2 od Konštrukty-Defence wikipedia.org

veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Myroslav Kastran si v utorok v Dubnici nad Váhom aj za prítomnosti predsedu vlády Ľudovíta Ódora prevzal dve samohybné húfnice Zuzana 2. Ide o prvé dve húfnice zo 16, ktoré pre Ukrajinu vyrába dubnická spoločnosť Konštrukta-Defence. Projekt za viac ako 90 miliónov eur financujú Nórsko, Dánsko a Nemecko. 

Projekt výroby samohybných húfnic pre Ukrajinu je podľa premiéra ukážkou toho, ako funguje medzinárodná spolupráca a dôkazom spoločnej solidarity s Ukrajinou. 

„Obrana Ukrajiny a schopnosť čeliť ruskej agresii je záujmom nás všetkých. Svet, v ktorom neplatia pravidlá a nerešpektujú sa medzinárodné pravidlá, je pre nás neprijateľný. Je našou povinnosťou pomôcť tam, kde vieme a ako vieme,“ povedal Ódor.

Ako dodal, kvalita húfnic Zuzana 2 je zároveň dôkazom, že Slovensko vie vyrábať modernú techniku spĺňajúcu najprísnejšie medzinárodné požiadavky. Konštrukta-Defence podľa neho už rokuje s ukrajinskou zbrojárskou spoločnosťou o ďalšej spolupráci. Jej výsledkom by mal byť prototyp novej húfnice. 

Podľa ministra obrany SR Martina Sklenára sa projekt medzinárodného projektu zrodil v októbri minulého roka. V najbližších mesiacoch odovzdá Konštrukta-Defence ďalších 14 kusov húfnic Zuzana 2, posledné by mali doraziť na Ukrajinu v budúcom roku. 

Veľvyslanec Ukrajiny na Slovensku Kastran oceňuje podporu medzinárodného spoločenstva, ktorej výsledkom je aj dodávka samohybných húfnic Zuzana 2. 

„Toto je dôkaz, že karta sa obracia a Rusku nevychádza ich ambícia unaviť nás, zastrašovať a vydierať nás napríklad jadrovými hrozbami. Vďaka patrí vládam na Slovensku, v Nórsku, Dánsku a v Nemecku. Tento projekt je ukážkou úspešnej spolupráce a základom novej spolupráce vo vojenskej a technickej oblasti medzi Slovenskom a Ukrajinou,“ zdôraznil veľvyslanec s tým, že momentálne je veľmi dôležitá rýchlosť dodávok zbraňových systémov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite