Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najvyšší súd zmiernil Branislavovi Paškovi trest v kauze nákupu ultrazvukov

.tasr .slovensko

Namiesto pôvodných siedmich rokov väzenia dostal za machinácie pri verejnom obstarávaní súhrnný päťročný nepodmienečný trest odňatia slobody.

Najvyšší súd zmiernil Branislavovi Paškovi trest v kauze nákupu ultrazvukov freepik.com

senát Najvyššieho súdu (NS) SR zmiernil trest Branislavovi Paškovi v kauze nákupu ultrazvukov. Namiesto pôvodných siedmich rokov väzenia dostal za machinácie pri verejnom obstarávaní súhrnný päťročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Rozhodnutie je právoplatné. Ide o synovca nebohého expredsedu Národnej rady SR Pavla Pašku.

Trest si Branislav Paška odpyká v ústave na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Pôvodný sedemročný trest väzenia považoval odvolací súd za neprimeraný.

Prostredníctvom obhajoby vo svojom odvolaní Paška uvádzal, že rozsudok Špecializovaného trestného súdu považuje za nezákonný. Navrhoval, aby Najvyšší súd napadnutý rozsudok v celom rozsahu zrušil a vec vrátil prvostupňovému súdu na opätovné prejednanie a rozhodnutie. Na utorkovom verejnom zasadnutí sa nezúčastnil.

Ku skutku došlo ešte v roku 2013, keď mal obžalovaný ako vedúci oddelenia verejného obstarávania Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach uprednostniť víťaza verejnej súťaže v neprospech iných tak, že sám nastavil podmienky na technické špecifikácie a vybavenie štyroch zariadení pri verejnom obstarávaní, čím uprednostnil vopred vybranú spoločnosť a porušil zákon.

Okrem diskriminačných kritérií, ktoré tendru vyčítali konkurenčné firmy, problémom bola aj cena prístrojov. Nemocnicu ultrazvuky vyšli údajne takmer dvojnásobne drahšie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite