Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Politické vízie Ivana Šimka

.františek Mikloško .slovensko

Viem, že pred voľbami do poslaneckej snemovne v roku 2021 v Česku bola ODS hnacím motorom protibabišovského koaličného zoskupenia SPOLU (ODS, TOP 09 a KDÚ-ČSL). Ako s tým súvisí bývalý minister vnútra?

Politické vízie Ivana Šimka sita/mv sr

inšpiráciou pre české Spolu bola kniha Ivana Šimka „Ako sme si natiahli červené nosy a vyhnali Mečiara“, ktorá popisuje zákulisie a vznik koalície SDK v roku 1998, kedy síce HZDS tesne pred SDK vyhralo voľby, ale vládu už nezostavilo a na Slovensku došlo k zásadnému politickému zlomu. Keď nám to príslušný poslanec ODS rozprával, poznamenal som len toto: „Len aby ste nakoniec nedopadli ako my na Slovensku“. Mal som na mysli konečné, nakoniec neúspešné pokračovanie koalície SDK.

Zostane už hypotetickou otázkou, že keby strany KDH, DÚ, DS, Sociálna demokracia a Zelení išli samostatne, respektíve tie menšie by išli na kandidátkach tých silnejších a po voľbách by utvorili vládnu koalíciu, či by takéto zoskupenie nemalo viac percent, ako 26,33 percent, ktoré získala volebná koalícia SDK. 

Podstatné je, že dnes okrem KDH všetky tieto pôvodné strany zanikli a architekti volebného projektu SDK, teda Dzurinda, Šimko a Budaj, okrem ďalších politických hier nemajú dnes nič zásadnejšie v rukách.

Pred niekoľkými dňami mi telefonoval priateľ, významná osobnosť KDÚ-ČSL, že KDÚ v koalícii SPOLU zaniká. V posledných prieskumoch mala 2 percentá a aj ideovo sa poslanecký klub KDÚ rozpadá. Ukázalo sa to pri zákone o manželstve pre všetkých, keď časť klubu bola proti, časť za a ostatní neprišli na hlasovanie. Vo voľbách do europarlamentu pritom KDÚ plánuje ísť tiež vo volebnej koalícii s ODS, hoci ODS je v europarlamente vo frakcii Európski konzervatívci a reformisti, zakiaľ čo KDÚ je vo frakcii Európska ľudová strana. 

Pred blížiacimi sa predčasnými voľbami prišiel Mikuláš Dzurinda znovu s projektom spájania stredopravých strán. Samozrejme počítal so základom, ktorý by dávalo KDH, s jeho stále významným volebným potenciálom, ktorý by sa mal rozšíriť o Dzurindovu vznikajúcu stranu MODRÍ a ďalšie strany. Ivan Šimko, ako staronový člen KDH sa k tomuto projektu hneď verejne pridal. V Denníku N som týchto dvoch politických aktérov upozornil, či im nestačilo, že už raz rozbili sieť štandardných politických strán. Bolo nadmieru múdre od predsedu KDH Milana Majerského, že sa k tomuto projektu nepridal.

Píšem to všetko najmä preto, lebo Ivan Šimko si po odchode z kresla ministra vnútra znovu obnovil členstvo v KDH a dal rozhovor pre denník Postoj, v ktorom hovorí, že ako člen KDH chce ísť do kampane a v dlhodobej perspektíve chce podporovať spomínané spájanie stredopravých strán na Slovensku. Myslím si, že teraz je čas, keď by vedenie KDH malo jasne povedať, že o takúto jeho aktivitu nemá záujem a malo by sa od nej dištancovať. Ako podporný argument by mohlo spomenúť, že počas jeho politickej kariéry sa žiadna jeho dlhodobá politická vízia nenaplnila. 

Ak nechce KDH zaniknúť, má pred sebou jedinú dlhodobú perspektívu - budovať trpezlivo konzervatívnu, odborne kompetentnú stranu, ktorá sa opiera o slovenské korene a je otvorená pre všetko dobré, čo Európa a Európska únia prináša. V tomto je KDH na slovenskej politickej scéne nenahraditeľná. Nadchádzajúce voľby by mohli byť pre túto cestu novým začiatkom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite