Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Politici reagujú na Orbánove výroky o odtrhnutom území

.sita .slovensko

Slovensko nie je odtrhnuté od Maďarska, Orbán je odtrhnutý od reality, uviedli Demokrati.

Politici reagujú na Orbánove výroky o odtrhnutom území SITA/Marek Lukáč

maďarský premiér Viktor Orbán si podľa Eduarda Hegera (Demokrati) v lete odložil šál s nápisom Slovakia, má preto pre neho šiltovku. Uviedol to na sociálnej sieti. „Slovensko nie je odtrhnuté územie! Viktor, je neprípustné, aby si sa takto vyjadroval o Slovensku,“ adresoval Heger Orbánovi. Reagoval tým na verejný prejav maďarského premiéra z 22. júla v rumunskom meste Baile Tusnad počas festivalu Tusványos, kde Orbán označil Slovensko za „odtrhnuté územie“. Heger zároveň vo svojom statuse priložil aj spoločnú fotografiu s Orbánom z 24. novembra 2022, keď maďarskému premiérovi daroval ešte ako premiér na začiatku samitu predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky v Košiciach šál s nápisom Slovakia a slovenským štátnym znakom. Orbán krátko predtým spôsobil rozruch tým, že na futbalovom štadióne mal na sebe šál zobrazujúci mapu veľkého Uhorska.

Hegerova strana Demokrati vo svojom stanovisku uviedla, že Slovensko je demokratická a slobodná krajina a Viktor Orbán svojimi vyjadreniami ničí dobré slovensko - maďarské vzťahy. Strana dodala, že populista zostane populistom - v Maďarsku, aj na Slovensku. „Slovensko nie je odtrhnuté od Maďarska, Orbán je odtrhnutý od reality,“ uzavreli Demokrati.

Vyjadrenia maďarského premiéra ostro odsúdil aj Hlas-SD. „Takáto rétorika je neprijateľná a spochybňuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Slovenskej republiky. V kontexte rusko - ukrajinského konfliktu to vytvára nebezpečný precedens,“ zdôraznil zastupujúci hovorca strany Martin Dorčák. Ako ďalej dodal, vyjadrenia Viktora Orbána sú dôkazom, že Slovensko sa potáca v bezvládí celé tri roky a národnoštátny záujem nie je schopná brániť ani úradnícka vláda Ľudovíta Ódora.

Voči Orbánovým výrokom sa ohradila aj strana Sloboda a Solidarita, ktorá zdôrazňuje, že je neprijateľné, aby náš južný sused akýmkoľvek spôsobom spochybňoval suverenitu a územnú celistvosť Slovenskej republiky. „Slová Viktora Orbána sú ešte vážnejšie, keďže Rusko už druhý rok vedie agresívnu vojnu na Ukrajine. Orbánov výrok totiž znie ako odkaz Slovákom, že odtrhnuté územie si môžu Maďari kedykoľvek zobrať, a to dokonca s dodatkom, že Viktor Orbán je priateľom Vladimíra Putina,“ uviedol predseda strany Richard Sulík. Podľa tímlídra SaS pre zahraničné veci Juraja Drobu je správne, že si ministerstvo zahraničných vecí predvolalo maďarského veľvyslanca. „Orbánove výroky sú zbytočné a domnievam sa, že svojou rétorikou sa snaží zakrývať suterén, do ktorého dostal Maďarsko svojou politikou - ekonomicky aj medzinárodne. Spochybňovať právo na existenciu svojho suseda nepatrí do úst slušného politika v 21. storočí,“ zhodnotil Droba.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite