Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na covid-19 testy išlo vlani vyše 66 miliónov eur, ÚDZS sa to nejaví efektívne

.tasr .slovensko

Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa tieto náklady, keďže situácia s pandémiou bola vlani výrazne lepšia, javia ako neefektívne využívanie zdrojov. Upozornil na to v správe o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za minulý rok.

Na covid-19 testy išlo vlani vyše 66 miliónov eur, ÚDZS sa to nejaví efektívne SITA/AP Photo/Patrick Sison

zdravotné poisťovne zaplatili vlani za 216 506 antigénových testov približne 1,2 milióna eur, za 1 807 789 PCR testov zase okolo  65,6 milióna eur. V roku 2021 za diagnostiku covid-19 uhradili približne 95,8 milióna eur. Z toho išlo takmer 93,5 milióna eur na PCR testy a približne 2,3 milióna eur na antigénové testy.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pre TASR reagovala, že hradí náklady len za výkony, ktoré boli pacientovi indikované lekárom v súlade s aktuálnymi epidemiologickými opatreniami a zároveň mu boli aj poskytnuté. Deklarovala, že postupuje vždy v súlade s platnou legislatívou a dohodnutými zmluvnými podmienkami. „VšZP zároveň robí všetko pre to, aby s verejnými prostriedkami nakladala transparente a efektívne,“ doplnila Ivana Štefúnová z oddelenia komunikácie zdravotnej poisťovne.

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera pre TASR vyhlásila, že minuloročné výdavky na diagnostiku covid-19 má podložené dátami. „Jednotková cena PCR testov v roku 2022 bola na porovnateľnej úrovni ako v ostatných krajinách Európskej únie. Indikačné obmedzenia na PCR diagnostiku stanovovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR,“ priblížila PR špecialistka Dôvery Slavomíra Lorencová. Zvýšené náklady boli podľa nej zapríčinené najmä tým, že jarná vlna covid-19 bola vlani z hľadiska počtu nakazených takmer rovnako silná ako v celom roku 2021.

Súkromná Union ZP pre TASR deklarovala, že dlhodobo apelovala na sprísnenie podmienok úhrady PCR testov. Chcela, aby bola úhrada podmienená indikáciou lekára len zo zdravotných dôvodov, nie epidemiologických. „K tomuto kroku MZ SR pristúpilo až vydaním usmernenia účinného od 4. mája 2022, teda v období, keď boli najväčšie covidové vlny už minulosťou,“ podotkla hovorkyňa Union ZP Kristína Balúchová. Poukázala na to, že už v prvej polovici minulého roka laboratóriám predkladala návrhy na zníženie úhrad za PCR testy. „Najväčšie laboratória s tým súhlasili až od 1. augusta 2023 po tom, ako k tomu kroku pristúpila VšZP,“ dodala.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite