Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naštrbením dôvery pre Hamrana boli Šimkove snahy o informácie z prebiehajúceho vyšetrovania

.tasr .slovensko

Policajný šéf opätovne vyčítal exministrovi statusy, v ktorých vidí spochybňovanie práce polície i systému, ktorý je v policajnom zbore nastavený.

Naštrbením dôvery pre Hamrana boli Šimkove snahy o informácie z prebiehajúceho vyšetrovania SITA/Diana Černáková

postup vedenia Policajného zboru (PZ) nebol premyslený nátlakový krok, ktorého iniciátori čakali na to, že „niekto povolí“, ale rozhodnutie založené na princípoch a snahe držať sa ich. V súvislosti s rozuzlením názorových stretov medzi exministrom vnútra Ivanom Šimkom a vedením polície to uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii prezident PZ Štefan Hamran.

„Nebol to žiadny meisterstück (majstrovský kúsok), ako to nazval pán exminister, príbeh je oveľa jednoduchší – boli to princípy, na ktorých sme sa rozhodli budovať PZ, a ktorých sa budeme držať,“ uviedol Hamran. Priznal „neprekonateľné názorové nezhody“ s exministrom, i napriek tomuto nesúladu však označil diskusie so Šimkom i rozchod oboch strán za korektný.

Policajný šéf opätovne vyčítal exministrovi statusy, v ktorých vidí spochybňovanie práce polície i systému, ktorý je v policajnom zbore nastavený. „Upozornil som ho, že práve takéto statusy spochybňujú dôveru v políciu,“ uviedol Hamran. Sklamaním pre neho bolo, že exminister bez reálnych argumentov trval na opodstatnenosti svojich statusov, ktoré napísal po vražde v Dubnici nad Váhom. „Keď som si vypočul, že si za nimi stojí a v budúcnosti by konal rovnako, pochopil som, že táto spolupráca asi nebude možná,“ upozornil. Postup Šimka mal byť spúšťačom pre Hamranových kolegov, aby zvažovali odchod z polície.

Naštrbením dôvery pre prezidenta PZ mali byť aj Šimkove snahy o informácie z prebiehajúceho vyšetrovania, pričom podľa Hamrana ich chcel Šimko získať v prítomnosti štátneho úradníka, spojeného s osobou, ktorá figurovala v onom prípade. "Prvýkrát som vtedy nesplnil pokyn nadriadeného, odmietol som na takéto stretnutie ísť," zdôraznil.

Dočasne poverený šéf Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Peter Juhás sa na tlačovej konferencii vyjadril aj k Šimkovým slovám o tom, že skutočným dôvodom napätia bolo jeho rozhodnutie nepodpísať personálnu nomináciu trestne stíhaného policajta do funkcie na policajnej inšpekcii. Juhás tvrdí, že Šimko s personálnym návrhom spočiatku nemal problém, výhrady vyslovil až neskôr, v čom Juhás vidí možné politické tlaky. Bývalému ministrovi priamo vyčíta, že chcel predmetnú personálnu nomináciu riešiť mimo pôsobnosť PZ. „O tejto veci sa chcel radiť s generálnym prokurátorom SR Marošom Žilinkom, s čím som ja nemohol súhlasiť,“ uviedol Juhás.

Šimko skončil vo funkcii ministra vnútra v stredu 19. júla. Návrh na odobratie poverenia odôvodnil premiér Ľudovít Ódor naštrbenou dôverou medzi Šimkom a vedením polície. Prezidentka Zuzana Čaputová akceptovanie návrhu vysvetlila snahou neohroziť personálnu stabilitu v PZ, zároveň odmietla, že by konala na niekoho nátlak. Vedením rezortu je poverený predseda vlády.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite