Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko prijalo ponuku USA na vozidlá 4x4, zaplatí ich z amerického fondu

.tasr .slovensko

Zámer ministerstva obrany minulý týždeň schválila vláda. Hlas-SD vyzval kabinet, aby rozhodnutie zrušil.

Slovensko prijalo ponuku USA na vozidlá 4x4, zaplatí ich z amerického fondu SITA/Diana Černáková Oshkosh

rezort obrany prijal ponuku Spojených štátov na ľahké taktické viacúčelové vozidlá (JLTV) 4x4 od spoločnosti Oshkosh. Ozbrojené sily (OS) SR získajú 160 vozidiel v dvoch variantoch v hodnote takmer 190 miliónov dolárov, zaplatené budú z fondu USA. Dodanie vozidiel sa predpokladá v priebehu roka 2025. Dohodu vo štvrtok podpísal minister obrany Martin Sklenár. 

Súčasťou kontraktu má byť logistická podpora vo forme náhradných dielov, poľného servisu, výcviku a dokumentácie. Vozidlá budú financované z fondu FMF (Foreign Military Financing - zahraničné vojenské financovanie), v rámci ktorého USA vyčlenili pre Slovensko celkovo 200 miliónov dolárov. Rezort uhradí v procese obstarania 20 percent DPH.

Zámer ministerstva obrany minulý týždeň schválila vláda. Hlas-SD vyzval kabinet, aby rozhodnutie zrušil. Tento krok označil za premrhanú príležitosť získať za americké zdroje sofistikovanú techniku a slovenské zdroje použiť na podporu domáceho priemyslu výrobou tohto typu vozidiel na Slovensku. 

Exminister obrany Jaroslav Naď zo strany Demokrati pokračovanie projektu uvítal, poukázal aj na prínos pre domáci obranný priemysel. Rozhodnutie podporil aj generál vo výslužbe Pavel Macko reprezentujúci strany okolo Maďarského fóra. To, že OS SR sú odkázané na nákup takejto techniky zo zahraničných darov a nie z vlastnej výroby, považuje za priamy dôsledok dlhodobého pôsobenia Smeru a Hlasu proti bezpečnostným záujmom Slovenska a ich oslabovania našej obrany a bezpečnosti.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite