Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Máme už 1660 nabíjacích bodov pre elektromobily

.sita .slovensko

Medziročne ide o rast 40 percent.

Máme už 1660 nabíjacích bodov pre elektromobily sita/AP Photo/Jae C. Hong

k polroku tohto roka bolo na Slovensku celkovo 1 660 verejných nabíjacích bodov pre elektromobily. V porovnaní s prvým štvrťrokom sa ich počet zvýšil o vyše 80, medziročný rast dosiahol 40 percent. Ako ďalej vyplýva z údajov zverejnených Slovenskou asociáciou pre elektromobilitu (SEVA), ku koncu júna bolo na Slovensku 694 lokalít s nabíjacou stanicou. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to predstavuje nárast o 38 percent.

Takmer 70 percent všetkých nabíjacích bodov je z kategórie normálnych bodov s výkonom 22 kW. Jednu štvrtinu tvoria rýchlonabíjacie body s výkonom 50 kW, zvyšných 7 percent sú ultrarýchle DC nabíjačky s výkonom 150 až 350 kW. Čo sa týka pokrytia, dominuje Bratislavský kraj, v ktorom sa nachádza viac ako pätina všetkých nabíjacích bodov. Nasledujú Prešovský kraj so 14 % a Košický s 13 %. Nitriansky a Trenčiansky kraj majú zhodne 11 %, Žilinský, Banskobystrický a Trnavský kraj zase 10 %.

Infraštruktúra pre elektromobily by sa na Slovensku mala v budúcnosti výrazne posilniť. Ministerstvo hospodárstva SR totiž vyhlásilo výzvu na podporu jej budovania pre územnú samosprávu z Plánu obnovy a odolnosti SR. Celkovo je vyčlenených 10,2 mil. eur bez DPH s intenzitou pomoci pre oprávnených žiadateľov až do výšky 100 % oprávnených výdavkov projektu. Cieľom výzvy je vybudovanie 1 800 AC a 160 DC verejne prístupných nabíjacích bodov.

Slovenská asociácia pre elektromobilitu je platformou zastupujúcou väčšinu súkromného sektora v odvetví elektromobility na Slovensku. Členmi sú nadnárodní, ako aj slovenskí výrobcovia hardvéru a technológií, prevádzkovatelia nabíjacej infraštruktúry, zástupcovia automobiliek, energetických spoločností, logistických či leasingových spoločností.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite